Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VTV:n pääjohtaja Yli-Viikari: Juridisia perusteita irtosanomiselleni ei ole – vierittää virkamiehille vastuuta

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin mukaan juridisia perusteita hänen irtisanomiselleen ei ole.

– Tämä nojaa siihen, että tarkastusvaliokunnan mietinnössä ja eduskunnan erityistilintarkastajien tarkastuskertomuksessa olevat yksilöidyt asiat eivät ole juridisesti pääjohtajan vastuulla. Ne ovat sellaisia asioita, joita varten on eri virkamiehillä heidän työtehtäviensä kautta virkavastuu, hän sanoi medialle eduskunnassa.

Eduskunnan kansliatoimikunta kuuli aamulla tehtävästään hyllytettyä Yli-Viikaria. Tarkoituksena on selvittää, onko hänellä edellytyksiä jatkaa pääjohtajan tehtävässä. Yli-Viikari kuvasi käytyä keskustelua erittäin hyväksi.

Yliviikari kertoi, että hän selvitti keskustelussa seikkaperäisesti, minkälaista johtamista ja strategista työtä virastossa on tehty hänen pääjohtajakautensa aikana. Hän korosti, että viraston taloudenhoitoon liittyvät epäselvyydet eivät ole yksin pääjohtajan vastuulla.

– Minun kantani yksinomaan on, että juridisia perusteita sälyttää sitä vastuuta yksinomaan tai täysin pääjohtajalle ei ole.

Hänen mukaansa pääjohtajan vastuulle kuuluu, että virastossa noudatetaan ohjeita ja määräyksiä, on tarvittava osaaminen ja tarvittavat resurssit, ja että jos puutteita ilmenee, saatetaan epäkohdat taas kuntoon.

Yli-Viikarilta kysyttiin, haluaako hän palata VTV:n ylijohtajan tehtävään, jos hänet irtisanotaan pääjohtajan paikalta.

– Tähän uraan liittyvään kysymykseen voisin vastata Irja Askolan runon sanoin: Tultaessa tienristeykseen / joku kauhistuu / tieni näyttää päättyvän / toinen havahtuu / sydämestään ilahtuu / maisemat avartuvat / voin valita, hän vastasi toimittajille.

Yli-Viikarilla oli kuulemisessa mukanaan Irja Askolan ja Anja Porion runoteos Mikä nainen.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoo STT:lle, että kuulemisessa käytiin asioita, joita tarkastusvaliokunnassa tuotiin viime viikolla esille. Hän kuvailee, että tilaisuudessa oli hyvä ja asiallinen henki. Yli-Viikarille esitettiin paljon kysymyksiä.

Mahdollinen irtisanomispäätös eduskunnan täysistunnolla

Kansliatoimikunta arvioi Yli-Viikarin asemaa vielä ensi viikon kokouksessaan tiistaina. Yli-Viikarin mahdollisesta irtisanomisesta päättää lopulta eduskunnan täysistunto. Asiassa pyritään Paavolan mukaan antamaan ratkaisu ennen kevätistuntokauden päättymistä eli ensi viikolla.

VTV:n rahankäyttö ja tarkastustoiminta ovat olleet esillä mediassa viime kuukausina. Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi Yli-Viikarin edustuskuluihin.

Viime viikolla eduskunnan tarkastusvaliokunta sai valmiiksi mietintönsä VTV:n taloudenhoidon sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta, minkä laatimisen se aloitti helmikuussa. Valiokunta katsoi, että pääjohtajan toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta VTV:n oman taloudenhoidon asianmukaisuuteen ja sisäisen valvonnan toimivuuteen sekä vahingoittanut viraston julkikuvaa.

Valiokunta kiinnitti huomiota pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin. Valiokunta pyysi tuolloin kansliatoimikuntaa selvittämään Tytti Yli-Viikarin irtisanomisen edellytyksiä.