Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Muhoksen Pohjolakodin tapauksessa ei nosteta syytteitä yhdessä asiakokonaisuudessa – muut rikosepäilyt yhä syyteharkinnassa

Apulaisoikeusasiamies oli tehnyt tarkastuskäynnin Pohjolakotiin ja tehnyt selvitystä vaativia havaintoja vuosina 2013–2019. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

Iiro-Matti Nieminen / STT

Pohjois-Pohjanmaan Muhoksella sijaitsevan koulukoti Pohjolakodin tapauksessa ei nosteta syytteitä yhdestä rikosepäilyjen kohteena olleesta asiakokonaisuudesta.

Syyttäjälaitoksen mukaan syytteet jätettiin nostamatta asiassa, jossa epäiltyinä olivat Pohjolakodin johtaja, perhekotivanhempi ja Pohjolakodin kaksi ohjaajaa. Heitä epäiltiin virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syyttäjä teki asiassa neljä syyttämättäjättämispäätöstä ei todennäköisiä syitä -perusteella. Päätökset ovat salassa pidettäviä julkisuuslain perusteella, tiedotteessa sanotaan.

Muut Pohjolakotiin liittyvät rikosepäilyt ovat yhä syyteharkinnassa.

Laillisuusvalvoja teki tutkintapyynnön poliisille

Syyteharkinta valmistui nyt asiasta, josta apulaisoikeusasiamies oli tehnyt tutkintapyynnön poliisille kesällä 2018. Apulaisoikeusasiamies oli tehnyt tarkastuskäynnin Pohjolakotiin ja tehnyt selvitystä vaativia havaintoja vuosina 2013–2019.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi tammikuussa, että seitsemän nuoren epäillään joutuneen rikoksen uhriksi Pohjolakodin toiminnassa. Esitutkinnassa poliisi tutki Pohjolakodin neljän yksikön toimintaa ja sitä, millä tavalla niihin sijoitettuja nuoria kohdeltiin.

KRP lähetti syyttäjän arvioitavaksi seitsemän epäiltyä rikoskokonaisuutta. Esitutkinnassa rikosnimikkeinä ovat olleet muun muassa virka-aseman väärinkäyttäminen, kunnianloukkaus, pahoinpitely, lievä pahoinpitely sekä vapaudenriisto.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut