Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ydinvoiman kannatus noussut ennätystasolle Ruotsissa

Ruotsalaiset suhtautuvat nykyään aiempaa myönteisemmin ydinvoimaan. Mielipidetutkimuslaitos Novusin uusimmassa kyselyssä 46 prosenttia vastanneista haluaa jatkaa ydinvoiman käyttämistä ja rakentaa sitä lisää.

31 prosenttia haluaa jatkaa ydinvoiman käyttöä, mutta ei rakentaisi sitä lisää. Vain 14 prosenttia kannatti ydinvoiman alasajoa ja joka kymmenes vastannut ei osannut ottaa asiaan kantaa.

Ydinvoimalle myönteisten vastausten osuus ei ole ollut kertaakaan aiemmin näin korkea vuoden 2006 jälkeen, kun kyselyjä alettiin tehdä.

Kyselyn on tilannut ydinvoimateollisuuden rahoittama asiantuntijaryhmä Analysgruppen. Siihen vastasi toukokuussa reilut tuhat ruotsalaista.

Tutkija Mattias Lantzin mukaan ydinvoiman kannatus on trendinomaisesti noussut viime vuosina, mutta tänä vuonna kannatus on ottanut askeleen ylöspäin. Lisärakentamista kannattaa nyt ensimmäistä kertaa useampi ihminen kuin pelkästään nykyisillä voimaloilla jatkamista.

Vielä vuonna 2017 lisärakentamista tuki vain 28 prosenttia. Ydinvoiman kannatus on noussut erityisesti nuorison keskuudessa.

Lantz arvioi, että taustalla on Ruotsissa virinnyt keskustelu energiantuotannosta ja sen ongelmista. Ruotsissa on vaikeita pulmia maan sisäisessä sähkönsiirrossa, kun tuotanto on pohjoisessa ja kulutus etelässä, eikä siirtokapasiteetti tahdo riittää.

Myös Ruotsin puoluekentässä näkyy aiempaa myönteisempi suhtautuminen ydinvoimaan.

Ruotsissa järjestettiin kansanäänestys ydinvoimasta vuonna 1980, jolloin eniten kannatusta sai ydinvoimalaitosten asteittainen purkaminen. Ruotsin ydinvoimaloiden käyttöikää on sittemmin pidennetty ja tarkoitus on käyttää nykyisiä kuutta laitosta ainakin vuoteen 2045. Enimmillään Ruotsissa on ollut 12 reaktoria käytössä. Noin kolmasosa Ruotsin sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.