Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Eduskunnan kansliatoimikunta esittää Tytti Yli-Viikarin irtisanomista VTV:n johdosta

Mediatietojen mukaan eduskunnan kansliatoimikunta esittää huomenna aamulla kahdeksalta alkavassa kokouksessaan Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti .

Lehden mukaan esitettävästä irtisanomisesta tiedotetaan kokouksen jälkeen. Lain mukaan eduskunta ei saa irtisanoa virkasuhdetta virkamiehestä johtuvasta syystä, ellei syy ole erityisen painava. IL:n tietojen mukaan Yli-Viikarin tapauksessa kansliatoimikunta pitää erityisen painavana syynä sitä, ettei Yli-Viikarilla ole enää edellytyksiä hoitaa pääjohtajan tehtäviä menestyksekkäästi.

Varsinaisen päätöksen Yli-Viikarin irtisanomisesta tekee eduskunnan täysistunto. Asia käsitellään tiettävästi keskiviikkona, jos kansliatoimikunta päätyy irtisanomista esittämään. Tämä johtuu siitä, että tuolloin täysistunnon ruodittavana on joka tapauksessa tarkastusvaliokunnan mietintö ja eduskunnan tilintarkastajien raportti VTV:n toiminnasta.

Yksittäinen kansanedustaja voi vielä tehdä kansliatoimikunnan esitykseen vastaehdotuksen. Jos se saa kannatusta toiselta kansanedustajalta, äänestetään kahden eri ehdotuksen välillä.

Yli-Viikari: Juridisia perusteita irtisanomiselle ei ole

VTV:n rahankäyttö ja tarkastustoiminta ovat olleet esillä mediassa viime kuukausina. Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi virastaan hyllytetyn Yli-Viikarin edustuskuluihin.

Eduskunnan kansliatoimikunta kuuli Yli-Viikaria asiasta ennen juhannusta. Yli-Viikari sanoi tuolloin, ettei juridisia perusteita hänen irtisanomiselleen ole. Eduskunnan kansliatoimikunnan arvioitavana tiistain kokouksessa on, täyttyvätkö Yli-Viikarin irtisanomisen edellytykset. Kansliatoimikunnan pohdinnan pohjana on tarkastusvaliokunnan mietintö asiasta sekä eduskunnan erityistilintarkastajien raportti.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta linjasi toissa viikolla, että Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston toimintaan. Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.

Valiokunta pyysi tuolloin kansliatoimikuntaa selvittämään Tytti Yli-Viikarin irtisanomisen edellytyksiä.

Lisäksi poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja tämän tekemään työsopimukseen liittyen. Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä epäillään.

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti Yli-Viikarin virasta rikostutkinnan ajaksi. Yli-Viikari on valittanut hyllytyksestään Helsingin hallinto-oikeuteen lainvastaisena. Hänen mukaansa virasta pidättämisen syynä ei ollut poliisitutkinta vaan julkisuuden synnyttämä paine.

– Käsitykseni mukaan tosiasialliset syyt ja perusteet ovat julkisuudessa asian pitkään jatkunut käsittely, kansalaispalaute ja median synnyttämä julkisuuspaine, katsoi Yli-Viikari valituksessaan.