Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan kansliatoimikunta päättää hyllytetyn Yli-Viikarin irtisanomisesityksestä tänään

Eduskunnan kansliatoimikunta kokoontuu tänään päättämään Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) virastaan hyllytetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin mahdollisesta irtisanomisesta.

Mediatietojen mukaan kansliatoimikunta on päättänyt esittää Yli-Viikarin irtisanomista. Esitys tarvitsee vielä eduskunnan täysistunnon hyväksynnän keskiviikkona. Lain mukaan eduskunta ei saa irtisanoa virkasuhdetta virkamiehestä johtuvasta syystä, ellei syy ole erityisen painava.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Iltalehden mukaan kansliatoimikunta pitää erityisen painavana syynä sitä, ettei Yli-Viikarilla ole enää edellytyksiä hoitaa pääjohtajan tehtäviä menestyksekkäästi.

Eduskunnassa yksittäinen kansanedustaja voi vielä tehdä kansliatoimikunnan esitykseen vastaehdotuksen. Jos se saisi kannatusta toiselta kansanedustajalta, äänestetään kahden eri ehdotuksen välillä.

Yli-Viikari: Juridisia edellytyksiä irtisanomiselle ei ole

VTV:n rahankäyttö ja tarkastustoiminta ovat olleet esillä mediassa viime kuukausina. Huomiota on kiinnitetty esimerkiksi virastaan hyllytetyn Yli-Viikarin edustuskuluihin.

Eduskunnan kansliatoimikunta kuuli Yli-Viikaria asiasta ennen juhannusta. Yli-Viikari sanoi tuolloin, ettei juridisia perusteita irtisanomiseen ole.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta linjasi toissa viikolla, että Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston toimintaan. Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.

Lisäksi poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja tämän tekemään työsopimukseen liittyen. Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä epäillään.