Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat, Irlanti ja Britannia toivovat YK:n turvallisuusneuvoston kokoustavan Etiopian Tigrayn tilanteesta – kokous voitaisiin järjestää perjantaina

Yhdysvallat, Irlanti ja Britannia ovat pyytäneet, että YK:n turvallisuusneuvosto pitäisi julkisen kokouksen Etiopiassa sijaitsevan sodan runteleman Tigrayn alueen tilanteesta. Asiasta kertovat diplomaattilähteet, joiden mukaan kokous voitaisiin pitää perjantaina.

Afrikassa sijaitsevan Etiopian hallinto julisti maanantaina yksipuolisen tulitauon Tigrayn alueelle. Tulitauosta kertoivat valtion tiedotusvälineet.

Samaan aikaan kapinallistaistelijoiden sanottiin marssineen alueen pääkaupunkiin Mekeleen. Kansan kerrottiin tanssineen Mekelen kaduilla ja paikallisten viranomaisten paenneen kaupungista.

Etiopian pääministerin täyskäännös viestittää käännekohdasta lähes kahdeksan kuukautta kestäneessä Tigrayn konfliktissa. YK:n mukaan konfliktin takia 350 000 ihmistä on nälänhädän partaalla ja yli viisi miljoonaa ihmistä on kiireellisen ruoka-avun tarpeessa, kertoo BBC .

Kaikki turvallisuusneuvoston konfliktia käsittelevät kokoukset on järjestetty tähän saakka suljettujen ovien takana. Edellisen kerran tilanteesta keskusteltiin kesäkuun 15. päivänä.

Länsimaat eivät ole vielä onnistuneet järjestämään Tigrayn tilanteesta julkista kokousta, sillä monet Afrikan maat sekä muun muassa Kiina ja Venäjä ovat nähneet kriisin Etiopian sisäisenä asiana.

Nämä maat voisivat pyytää, että julkisen kokouksen järjestämisestä äänestettäisiin ennen mahdollista kokousta. Äänestyksen lopputulos voisi estää kokouksen järjestämisen.

Pysyvät jäsenmaat eli Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Kiina ja Venäjä eivät voisi vastustaa äänestyksen järjestämistä. Mahdollisessa äänestyksessä kokouksen järjestämisellä pitäisi olla kaikkiaan yhdeksän jäsenmaan tuki, jotta kokous pidettäisiin. Neuvostossa on 15 jäsentä.

YK:n pääsihteeri Guterres toiveikkaana

Valtionmediassa maanantaina julkaistun tiedotteen mukaan tulitauko jatkuu kuluvan viljelyskauden loppuun. Tulitauolla on tiedotteen mukaan tarkoitus helpottaa maantalouden tuotantoa ja hätäavun jakelua sekä samaan aikaan antaa kapinallistaistelijoille mahdollisuus "palata rauhanomaiselle tielle".

Kapinallistaistelijat eivät heti kommentoineet hallinnon tulitaukoilmoitusta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi maanantaina puhuneensa Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin kanssa. Guterres sanoi suhtautuvansa toiveikkaasti siihen, että väkivaltaisuudet saataisiin päättymään.

Guterres kuvaili Tigrayn tuoreita tapahtumia äärimmäisen huolestuttaviksi. Hänen mukaansa tapahtumat ovat jälleen kerran esimerkkinä siitä, ettei kriisiin löydy sotilaallista ratkaisua.

Britannian suurlähetystö Etiopiassa puolestaan kuvaili tulitauon olevan tärkeä kehitysaskel ja kehotti kaikkia osapuolia kunnioittamaan sitä.

Sota Tigrayssa alkoi viime marraskuussa, kun Abiy Ahmed lähetti sinne joukkoja syrjäyttääkseen aluejohdon. Syyksi joukkojen lähettämiselle hän sanoi sen, että Tigrayn kansan vapautusrintamaa (TPLF) oli hyökännyt hallinnon joukkojen leiriin.

Pääministeri lupasi nopeaa voittoa, ja hallinnon joukot valtasivat Mekelen marraskuun lopulla.

Rajut taistelut kuitenkin jatkuivat alueella, ja samalla lisääntyivät raportit verilöylyistä ja seksuaalisesta väkivallasta.

Paikallishallinto ja liittovaltion joukot jättivät Mekelen

Viime viikolla kapinalliset aloittivat suurhyökkäyksen, ja maanantaina Abiy Ahmedin nimittämän väliaikaisen hallinnon virkailija kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kapinallistaistelijat olivat saapuneet Mekeleen.

– He ovat tulleet sisään. Kaupunki juhlii. Kaikki ovat ulkona tanssimassa, hän kertoi uutistoimistolle.

Hänen mukaansa Abiyn nimittämä väliaikaishallinto oli päättänyt jättää toimipisteensä Mekelessä, kun kapinallistaistelijat olivat lähestyneet kaupunkia "joka puolelta".

– Kaikki ovat lähteneet. Viimeiset lähtivät iltapäivällä. Alueella ei ole hallintoa, sanoi asiaa AFP:lle turvallisuussyistä nimettömänä kommentoinut virkamies.

Ainakin yksi ihmisoikeuslähde on vahvistanut AFP:n mukaan tiedot paikallishallinnon poistumisesta.

Aiemmin maanantaina silminnäkijät kertoivat liittovaltion joukkojen ja poliisin paenneen Mekelestä. Osan kerrottiin ryöstelleen pankeissa ja ottaneen haltuunsa yksityishenkilöille kuuluvia ajoneuvoja.

YK:n lastenjärjestön Unicefin johtajan Henrietta Foren mukaan hallinnon joukot olivat myös tunkeutuneet järjestön toimitiloihin Mekelessä ja purkaneet Unicefin satelliittiviestintäjärjestelmiä.

Fore kirjoitti Twitterissä toimien olevan rikkomus YK:n etuoikeuksia ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sääntöjä. Hän kertoi tuomitsevansa hallinnon joukkojen toimet.