Kyseenalaisen rahankäytön, lisääntyneiden virkamatkojen ja puutteellisten matkalaskujen ympärillä vellonut julkisuusmylläkkä sai välitilinpäätöksen, kun eduskunta päätti irtisanoa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin. Kuukausia jatkunut viraston taloudenhoitoon liittynyt selvittely päätyi historiallisesti, sillä eduskunta ei ole koskaan aiemmin irtisanonut nimeämäänsä virkamiestä.
Eduskunta päätti asiasta täysistunnossa keskiviikkona. Puheenvuoroissa todettiin toinen toisensa jälkeen, että irtisanomiselle ei ole vaihtoehtoa.
– Eduskunta on päättänyt irtisanoa valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virkasuhteen eduskunnan virkamieslain 28 pykälässä tarkoitetusta virkamiehestä johtuvasta erityisen painavasta syystä tänään alkavin irtisanomisajoin, päätti puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) keskustelun.
VTV:n tehtävänä on tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa, ja se toimii eduskunnan alaisuudessa. Kansanedustajat pitivät tärkeänä, että rapautunut luottamus VTV:hen saadaan palautettua.
– Näin turvataan myös asiasta ja pääjohtajan toiminnasta huomattavasti kärsineen viraston henkilöstön tärkeän työn edellytykset ja työhyvinvointi, totesi vasemmistoliiton Katja Hänninen.
Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru muistutti, että VTV on valtiontalouden omatunto.
– Kaikki ei ole juridiikkaa. Johtajan vastuuta ei voi kiertää juridisilla ilmaveiveillä tai alaisten syyllistämisellä. Mahdollisissa eturistiriidoissa tärkeintä ei ole se, miltä itsestä tuntuu vaan se, miten muut näkevät tilanteen, hän totesi.
Yli-Viikari ei vastannut keskiviikkona STT:n haastattelupyyntöön. Tiistaina, kun eduskunnan kansliatoimikunta oli esittänyt hänen irtisanomistaan, Yli-Viikari lähetti tiedotteen, jossa totesi yhä, ettei selkeitä juridisia perusteita irtisanomiselle ole.
"Ei ole väläytelty vaihtoehtoa palaamisesta"
Yli-Viikarin irtisanomisaika on kuusi kuukautta, eli käytännössä se päättyy siihen, kun hänen pääjohtajakautensa olisi joka tapauksessa loppunut.
Yli-Viikarilla on niin sanotusti pakkasessa ylijohtajan virka. Hänen edellytyksiään palata hoitamaan tuota virkaa arvioidaan VTV:ssä ennen irtisanomisajan päättymistä.
– Siinä tehtävässähän ei ole nyt ketään eikä viran tehtäviä ole määritelty, kertoo hallinnosta ja resursseista vastaava johtaja Tuula Sandholm.
Sandholmin mukaan Yli-Viikarin kanssa ei ole käyty keskustelua asiasta eikä edes väläytelty vaihtoehtoa palaamisesta.
Niin kauan kuin Yli-Viikari on pidätetty virantoimituksesta, hän saa Sandholmin mukaan irtisanomisajalta puolta palkkaa, muuten irtisanomisajalta maksetaan täysi palkka.
Yli-Viikari on pidätetty virantoimituksesta poliisin esitutkinnan ajaksi eduskunnan kansliatoimikunnan päätöksellä.
Yli-Viikari on kiistänyt rikosepäilyt
VTV:n toimintaan liittyviä epäkohtia selviteltiin eduskunnan tarkastusvaliokunnassa helmikuusta lähtien. Toissa viikolla julkaistussa arviossaan valiokunta päätyi toteamaan, että Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston toimintaan. Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.
Myös poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja tämän tekemään työsopimukseen liittyen. Poliisin mukaan esitutkinta on loppusuoralla.
Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä epäillään.
Eduskunnan keskustelussa esiin nousivat lentopisteet
Eduskunnan keskustelussa keskiviikkona esiin nousivat etenkin Yli-Viikarin lentopisteet, joiden käyttöä poliisi tutkii.
Yli-Viikarin toimintaa selvittäessään eduskunnan tarkastusvaliokunta kysyi, miten Yli-Viikari oli käyttänyt virkamatkoista karttuneita Finnairin kanta-asiakaspisteitä. Valiokunta tiesi, ettei pisteitä ole käytetty virkamatkoihin ja että niiden yksityiskäyttö on tarkastusviraston sääntöjen mukaan kielletty.
Yli-Viikari kieltäytyi kertomasta pisteiden käytöstä.
– Pääjohtaja on vastannut, että Finnair Plus -tilin tiedot ovat henkilökohtaisia, ne eivät ole julkisia tietoja, eikä hänellä ole velvollisuutta vastata niitä koskeviin kysymyksiin, tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertasi eduskunnan täysistunnossa.
Valiokunta piti tarkastusviraston toiminnan avoimuutta ja uskottavuutta horjuttavana pääjohtajan nojautumista siihen, ettei hänellä ole velvollisuutta antaa tietoja virkamatkojen perusteella ansaittujen lentopisteiden käyttämisestä.
Eduskunnan keskustelussa nostettiin esiin ongelmana, ettei valtionhallinnossa ole saatavissa tietoa virkamatkoista kertyvien etujen käytöstä, koska yhtenäistä seurantaa ja valvontaa ei ole ja virastojen ohjeet poikkeavat toisistaan.
Valiokunta edellyttääkin, että hallitus selvittää, miten etujen käyttöä pitäisi ohjeistaa niin, että käytännöt olisivat yhdenmukaisia, selkeitä ja noudatettavissa.
Ei vastauksia
Valiokunta löysi huomautettavaa lisäksi muun muassa virkamatkoista, matka-asiakirjoista sekä yksittäisistä laskutuksista, kuten kampaamo- ja stailauskuluista sekä viraston työhyvinvoinnista.
Valiokunta olisi halunnut tietää enemmän muun muassa pääjohtajan lisääntyneistä matkoista erityisesti Intiaan ja Bhutaniin sekä niiden tuloksellisuudesta viraston kannalta. Yli-Viikari ei kuitenkaan antanut matkoihin selvyyttä.
Lisäksi 75 prosentissa Yli-Viikarin matkasuunnitelmista on ollut olennaisia puutteita.