Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sveitsin hallitus esittää Suomeenkin tarjolla olevien F-35-hävittäjien hankintaa maan ilmavoimiin

Sveitsin hallitus on päättänyt esittää yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin valmistamien F-35-monitoimihävittäjien hankintaa maan ilmavoimiin. Hallitus esittää 36 koneen hankintaa korvaamaan ikääntyvää kalustoa.

Esitys siirtyy seuraavaksi maan parlamentin käsittelyyn. On mahdollista, että asiasta järjestetään myös kansanäänestys. Samaa konemallia tarjotaan myös Suomeen, ja myös Sveitsissä hävittäjähankinta on ollut kiivaan väittelyn kohteena.

Hankinnan hinnaksi Sveitsille tulee viisi miljardia frangia eli noin 4,6 miljardia euroa.

– Sveitsin valinta on meille suuri kunnia, ja odotamme innolla yhteistyötä Sveitsin hallinnon, kansan ja ilmavoimien kanssa, kommentoi Lockheed Martinin varapääjohtaja Bridget Lauderdale tiedotteessa.

Sveitsi on historiallisesti puolustanut hanakasti sotilaallisesti puolueettoman ja liittoutumattoman maan asemaansa. Maassa on käytössä Suomen tapaan laaja asevelvollisuus.

Lockheed Martin kertoi tänään Ilta-Sanomille , että se tarjoaa Suomeen tasan 64 kappaletta F35A-mallin hävittäjiä sovittuun hintaan. HX-hankkeen kokonaisrahoitus on 10 miljardia euroa. Aiemmin yhtiö oli puhunut enimmillään 64 koneesta.

Yhtiön mukaan Sveitsistä tulee valinnan myötä 15. valtio, joka käyttää F-35-koneita. Tiedotteessaan Lockheed Martin kertoo toimittavansa Sveitsin ilmavoimille F-35A-hävittäjiä, maan tarpeisiin räätälöidyn ylläpidon sekä kattavan koulutusohjelman ja teollisen yhteistyön mahdollisuudet.

Yhtiön mukaan sen F-35-hävittäjiä on käytössä yli 655 kappaletta ympäri maailman.

Muita Suomeen tarjolla olevia koneita ovat yhdysvaltalaisen Boeingin F/A-18 Super Hornet, ranskalaisen Dassaultin Rafale, monikansallinen Eurofighter Typhoon ja ruotsalaisen Saabin Gripen E.