Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona kurittaa pelikeskuksia – Mesenaattikampanja viimeinen hätähuuto

Espoossa sijaitseva pelikeskus Game Cave avasi ovensa vain hetkiä ennen Suomen ensimmäisiä koronarajoituksia. Nyt se taistelee voidakseen jatkaa toimintaansa.

Koronavuosi on kurittanut jokaista, ja varsinkin yritykset ovat olleet ahdingossa. E-urheilua on pidetty omalla tavallaan voittajana, sillä turnauksia ja otteluita on voitu järjestää etänä, ja tarjontaa onkin ollut runsaasti, vaikka monet ovat tietysti todenneet kaipaavansa livetapahtumia, ja turnaukset ovat myös alkaneet muistuttaa huomattavasti toisiaan, kun kaikki tapahtuu verkon välityksellä.

Varsinkin viime vuosien aikana erilaiset pelitilat ja -keskukset ovat nostaneet suosiotaan, ja tällaisia palveluita tarjoavia yrityksiä on pongahtanut eri puolille Suomea. Nämä tilat ovat tarjonneet niin nuorille kuin vanhemmillekin kohtauspaikkoja, joissa pääsee pelaamaan yhdessä muiden kanssa – tai kokeilemaan pelaamista, jos omia varusteita ei löydy. Useat yritykset tarjoavat myös pelileirejä, joilla nuoret pääsevät sukeltamaan syvemmälle pelien maailmaan.

Koronarajoitukset ovat kuitenkin iskeneet pelitiloihin kovaa. Esimerkiksi vuonna 2019 Jyväskylään perustettu pelikeskus Victory Point joutui sulkemaan ovensa lopullisesti vuoden 2020 lopussa koronan aiheuttamien vaikeuksien vuoksi. Nyt Espoossa toimiva Game Cave pyrkii välttämään saman kohtalon mesenaattikampanjan avulla. Game Cave oy perustettiin vuonna 2019, ja ovet aukesivat tammikuussa 2020 – vain hetkiä ennen kuin ensimmäiset koronarajoitukset Suomessa alkoivat.

– Kerettiin noin kaksi kuukautta olla oikeasti auki ennen kuin alkoi kävijämäärissä näkymään. Siinä alkoi vähän paniikki iskemään, et miten meille käy ja miten tästä mennään eteenpäin, muistelee koronan alkuaikoja Game Caven perustaja ja toimitusjohtaja Rami Oikarinen.

Game Caven porukka ei jäänyt kuitenkaan surkuttelemaan, vaan alkoi ideoimaan, kuinka toimintaa voidaan laajentaa, ja miten yritys pysyy pystyssä vaikeiden aikojen yli. Tiloissa on järjestetty virkistäytymisiltoja yrityksille, tiloja ja toimintaa esitellään musiikkivideolla ja Espoon kaupungin perheterapeutti keksi käyttää pelaamista osana haastavien lasten hoitoa

– Välillä tuntui, että ollaan enemmän mediatalo kuin pelisali, kun tehdään kaikkea muuta paitsi sitä pelaamista, Oikarinen naurahtaa.

”On ollut raastavaa, kun tekee töitä kuin viimeistä päivää mutta palkkaa ei voi nostaa”

Sitä mukaa kun pandemiatilanne on pahentunut, on yrittäjien ahdinko kasvanut. Oikarinen toteaa, että pandemia-aikana on ollut kuukausia, jolloin ei ole ollut kannattavaa avata ovia, sillä asiakkaita ei ole ollut. Kun eri tukipaketit tulivat haettaviksi, mielet kirkastuivat – mutta vain hetkeksi.

– Keväällä 2020 saatiin ELYltä palkkatukea se 4800 euroa, mutta mitään muuta ei käytännössä ole saatu. Mitään koronaan liittyviä tukia emme saaneet. Olimme uutena yrityksenä väliinputoajan roolissa, kun ei ollut niitä lukuja taustalla, mihin pandemialukuja olisi pitänyt verrata, Oikarinen huokaisee.

Koronatukipaketit ovat ylipäätään herättäneet keskustelua ja myös kuumentaneet tuneita, ja Oikarinenkin toteaa, että olisi toivonut hallituksen huomioivan enemmän tuoreita start-up-yrityksiä heti pandemian alkuvaiheessa.

– Kyllä haastavimpia hetkiä on ollu nää rahalliset puolet, kun tukee ei ole tullut valtion toimesta. Ollut raastavaa kun tekee töitä kuin viimeistä päivää, mutta ei pysty nostamaan palkkaa, Oikarinen toteaa.

Kaikesta huolimatta positiivisella asenteella tulevaisuuteen

Kaikesta Oikarisen puheesta huokuu se, ettei hän ole valmis luovuttamaan. Mesenaattikampanjakin on niin sanotusti ”viimeinen hätähuuto”, sillä Oikarinen totesi, että nyt on pakko pyytää apua.

– Nyt oli pakko todeta, että alkaa olemaan vaikeeta, mutta uskallan myös pyytää apua. Toivottavasti nyt muutkin näkee, että tilanne ei ole enää hyvä ja meidän pitää saada äänemme kuuluviin, Oikarinen kuvailee.

Joukkorahoituskampanjan tavoitteena on kerätä vähintään 15 000 euroa. Kaikki joukkorahoituksesta saadut varat käytetään yhtiön rästissä oleviin kuluihin, kuten vuokraan, sähköön sekä leasing-maksuihin.

– Kyllähän paras tapa tukea on ostaa ja käyttää niitä palveluita, oli sitten yksityishenkilö tai yritykset, Oikarinen muistuttaa.

Siitä huolimatta, että ajat ovat olleet vaikeita, uskoo Oikarinen, että parempaa on luvassa vielä tulevaisuudessa.

– Kesä nyt ei ole pelaamisen kulta-aikaa muutenkaan, mutta kunhan syksyyn asti selvitään, niin varmasti alkaa näyttää hyvältä, kunhan maailmakin aukeaa, Oikarinen fiilistelee.

Kuvitteellista hattua Oikarinen nostaa myös muille pääkaupunkiseudun pelitiloille, jotka osaltaan kilpailevat samasta asiakaskunnasta, mutta silti ovat valmiita tsemppaamaan ja auttamaan.

– Pakko nostaa esimerkiksi Shelterille [Shelter Gameroom] hattua, kuitenkin niin sanottu kilpailija tästä läheltä ja silti nostaa tätä meidän juttua esiin. Lämmittää nuoren yrittäjän sydäntä, ja tässä näkee sen, että skene pitää yhtä, Oikarinen hehkuttaa.

Juttu on alun perin julkaistu eurheilu.com -sivustolla.