Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kadonneiden etsinnät keskeytetty Miamissa, viranomaiset valmistautuvat osittain romahtaneen kerrostalon purkamiseen

Yhdysvaltain Miamissa viranomaiset valmistautuvat purkamaan osittain romahtaneen rakennuksen pystyyn jääneen osan. Samalla romahduksessa kadonneiden etsinnät on keskeytetty väliaikaisesti. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AP sekä yhdysvaltalaiset uutiskanavat CBS News ja CNN .

AP:n mukaan Miami-Daden piirikunnan apulaispalopäällikkö Raide Jadallah kertoi romahduksessa kadonneiden läheisille, että etsinnät keskeytettiin paikallista aikaa neljältä iltapäivällä eli Suomen aikaa illalla yhdentoista aikoihin. Purkutöihin saapuneet ryhmät alkoivat tuolloin porata reikiä pystyssä olevan osan rakenteisiin.

Eräs perheenjäsen kuvaili etsintöjen keskeyttämisen olevan järkyttävää.

Jadallah kertoo pelastustöiden keskeyttämisen olevan kuitenkin tarpeellinen turvatoimi, sillä rakenteiden poraaminen voisi saada rakennuksen sortumaan. Jos näin kävisi, tulisi rakennus Jadallahin mukaan maan tasalle ilman varoitusta.

Floridan Miamissa viime viikolla osittain romahtaneen kerrostalon pystyyn jäänyt osa puretaan, koska sen pelätään romahtavan pelastustyöntekijöiden päälle. Purkutoimia on vauhditettu muun muassa Floridaa kohti puhkuvan trooppisen Elsa-myrskyn vuoksi.

Viranomaiset ovat CNN:n mukaan arvioineet, että Elsan tuomat tuulet voisivat saada rakennuksen romahtamaan vaarallisesti. Myrsky voi saapua alueelle alkuviikosta.

Rakennus saatetaan purkaa jo sunnuntaina

CNN:n mukaan Miami-Daden piirikunnan pormestari Daniella Levine Cava kertoi, että pelastustyöt voivat jatkua onnettomuusalueen turvallisissa osissa, kun viranomaiset ovat antaneet tähän luvan.

Levine Cava ei kertonut tarkkaa aikataulua suunnitelluille purkutoimille. Viranomaiset olivat kertoneet aiemmin lauantaina, että kerrostalon pystyyn jääneet osat voitaisiin purkaa Elsan tieltä ehkä jo sunnuntaina.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Floridan kuvernööri Ron DeSantis kertoi lauantaina toimittajille, että purkutoimet tehtäisiin ennen Elsan saapumista ja rakennus voitaisiin purkaa 36 tunnin sisällä. Pelastustöihin tulisi hänen mukaansa vain "minimaalisia" keskeytyksiä.

Surfsiden pormestarin Charles Burkettin mukaan alueen asukkaat ovat olleet huolissaan purkutoimien vaikutuksista naapurirakennuksiin. CBS :n mukaan hän kuitenkin uskoo, ettei tällaista vaikutusta purkusuunnitelmien perusteella olisi.

Levine Cava puolestaan kertoo , ettei lähialueen rakennuksia tarvitsisi nykytietojen perusteella evakuoida.

Kuolleita yli 20 ja kateissa yli 120 ihmistä

Viranomaiset kertoivat lauantaina, että osittain romahtaneen rakennuksen raunioista löydettyjen vainajien määrä on noussut 24:ään. Kateissa on yhä yli 120 ihmistä.

Levine Cava kertoi CBS:n mukaan lauantaina paikallista aikaa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että noin 190 ihmisen olinpaikka on saatu vahvistettua. Hän painotti jälleen, että tilanne ja täten myös luvut elävät.

Suuri osa kookkaasta kerrostalosta romahti viikko sitten torstaiaamuna. Onnettomuus tapahtui Surfside-nimisellä paikkakunnalla lähellä Miami Beachia asukkaiden nukkuessa.

Viranomaiset tutkivat alueen korkeita tornitaloja mahdollisten virheiden takia, kertoi BBC . Niinpä Miami Beachin pohjoisosassa sijaitsevan rakennuksen asukkaat määrättiin evakuoitaviksi turvallisuussyistä paikallista aikaa perjantaina. Tämä rakennus sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä Surfsidesta.

NBC Newsin paikalliskanavan mukaan rakennuksessa asuu yli 300 ihmistä. Tarkastuksessa löytyi rakennuksen rakenteisiin ja sähköihin liittyviä seikkoja, jotka koettiin vaarallisiksi.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.