Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus hylkäsi 21-vuotiaan miehen syytteen Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjäytyksestä Torniossa – mies sai samana päivänä tuomion toisessa jutussa

Lapin käräjäoikeus hylkäsi maanantaina 21-vuotiaan miehen syytteen Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjäytyksestä Torniossa viime vuoden elokuussa.

Käräjäoikeuden mukaan jäi näyttämättä, että mies olisi osallistunut räjäytykseen. Oikeuden mukaan miehen ja todistajien yhdenmukaisista kertomuksista on ilmennyt, että räjähde oli koko ajan toisen syytetyn hallussa.

Räjähteen hankkimisesta, autoon kiinnittämisestä ja tulilangan sytyttämisestä syytettiin 39-vuotiasta miestä, joka kuitenkin kuoli ennen oikeudenkäyntiä. Käräjäoikeus ei siksi antanut tuomiota hänen tekemisistään.

Rajavartiolaitoksen käytössä ollut tunnukseton pakettiauto vaurioitui öisessä räjähdyksessä Aarnintiellä, mutta henkilövahinkoja ei aiheutunut.

Tapahtumapaikka on pienkerrostalovaltaista aluetta. Rajavartiolaitoksen työntekijöitä on majoittunut Aarnintiellä.

Sai tietää räjähteestä vasta automatkalla

Käräjäoikeuden mukaan nykyisin 21-vuotias mies oli vasta automatkan aikana saanut tietää vanhemman syytetyn hallussa olleesta räjähteestä. Vanhempi syytetty oli oikeuden mukaan ottanut automatkalla puheeksi räjähteen käyttämisen muun muassa poliisiauton räjäyttämiseen.

Oikeudessa esitetyn todistelun mukaan vanhempi syytetty oli käskenyt pysäyttää auton, kun miehet olivat ohittaneet Rajavartiolaitoksen käyttämät pakettiautot. 21-vuotias mies ja kolmas henkilö jäivät odottamaan läheisen kerrostalon kulmalle, kun vanhempi syytetty meni laittamaan räjähteen Rajavartiolaitoksen käyttämän pakettiauton takaosan alle, tuomiossa kerrotaan.

Seurasi tekopaikalle ja kuvasi tapahtumia

Oikeuden mukaan nuoremman syytetyn toiminta rajoittui siihen, että hän seurasi vanhempaa syytettyä tekopaikalle ja kehotuksesta kuvasi tapahtumia. Toimilla ei oikeuden mukaan ollut merkitystä rikoksen tekemisessä.

Käräjäoikeus hylkäsi 21-vuotiaan miehen syytteen tuhotyöstä, mutta katsoi miehen syyllistyneen kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Mies sai maanantaina tuomion myös toisessa rikosjutussa. Siinä käräjäoikeus tuomitsi hänet Torniossa helmikuussa tehdyistä ryöstöstä ja ryöstön yrityksestä kahden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Samassa jutussa tuomittiin myös kolme muuta nuorta miestä. Heistä kaksi sai ehdottoman ja yksi ehdollisen vankeustuomion.