Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat jätti jälkeensä turvallisuustyhjiön, ja nyt Afganistanin hallituksen joukkoja testataan toden teolla

Afganistanissa eletään kriittisen murroksen hetkeä. Maan hallituksen turvallisuusjoukkoja testataan nyt kunnolla, kun suuri osa Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaista on poistunut maasta, ja joukot jäävät yksin taistelemaan alati vahvistuvaa äärijärjestö Talebania vastaan.

Symbolisesti tärkeä hetki koettiin perjantaina, kun viimeisetkin liittouman sotilaat poistuivat keskeisestä Bagramin lentotukikohdasta.

Viidenkymmenen kilometrin päässä pääkaupunki Kabulista sijaitseva Bagramin tukikohta on ollut tärkeä niin Kabulin kuin maan pohjoisosienkin turvallisuudelle. Sieltä Yhdysvallat on esimerkiksi operoinut Talebanin-vastaisia pommituslentoja.

Yhdysvaltain ilmatuen menettäminen on suuri isku afganistanilaisjoukoille.

Afganistanilaisjoukot saivat tietää ulkomaisten sotilaiden poistumisesta vasta lähdön jälkeen.

– Emme tienneet heidän lähtöaikatauluaan. He eivät kertoneet meille, milloin lähtivät, sanoi tukikohdan uusi komentaja, kenraali Mirassadullah Kohistani toimittajille maanantaina.

Tukikohdassa odotetaan Talebanin hyökkäystä

Enimmillään kymmeniätuhansia sotilaita majoittanut laaja tukikohta on nyt suureksi osaksi autio. Poissa ovat ulkomaisille joukoille tarjotut ajanvietteet uima-altaista ja elokuvateattereista Burger Kingiin ja Pizza Hutiin .

Niiden tilalle on tullut varmuus siitä, että tulossa on vihollisen hyökkäys. Tukikohdan uusi komentaja kertoo jo saaneensa raportteja Talebanin liikkeistä maaseudulla tukikohdan lähistöllä.

Jos Taleban hyökkää Bagramiin, yksi sen prioriteeteista on epäilemättä vankila, jossa pidetään yli viittätuhatta Taleban-vankia.

Kohistani vakuuttaa, että hänen joukkonsa pystyvät puolustamaan tukikohtaa Talebanilta. Sotilaita on kuitenkin tällä hetkellä vain noin 3 000.

Yhdysvallat jättikin jälkeensä valtavan turvallisuustyhjiön, jota ei ole helppo täyttää.

– Jos vertaamme itseämme amerikkalaisiin, siinä on suuri ero, Kohistani myöntää.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tilannetta näyttää vaikeuttaneen myös se, ettei tukikohdan siirtymästä afganistanilaisten haltuun ole ollut selkeää suunnitelmaa.

AFP:n haastattelema afganistanilaissotilas Bagramin tukikohdassa vakuutti taistelutahtoa, mutta kertoi tulivoiman puutteen mietityttävän.

– Emme aio antautua, mutta me tarvitsemme aseita ja vahvaa tukea johtajiltamme, sotilas sanoo.

Bagramilla on monivaiheinen historia

Bagramin tukikohta on vaihtanut omistajaa useaan otteeseen vuosikymmenien aikana. Yhdysvallat rakensi lentokentän liittolaiselleen Afganistanille 1950-luvulla, ja Neuvostoliitto laajensi sitä huomattavasti miehitettyään Afganistanin vuonna 1979. Puna-armeijan vetäydyttyä se oli vuoroin Neuvostoliiton tukeman hallituksen ja huteran mujahideen-hallinnon hallussa.

1990-luvun sisällissodassa Taleban ja sitä vastustanut Pohjoisen liitto taistelivat tukikohdasta, kunnes Taleban sai sen haltuunsa. Syksyllä 2001 se sitten päätyi jälleen Yhdysvaltain haltuun.

Ulkomaisten joukkojen poistuminen Bagramista symbolisoi sitä, että Afganistan on "yksin, hylätty ja jätetty puolustamaan itseään Talebanin hyökkäystä vastaan", kuvaili Australiassa asuva Afganistan-asiantuntija Nishank Motwani AFP:lle viime viikolla.

Taleba n on vallannut laajoja alueita viime viikkoina

Yhdysvallat aloitti sotilaallisen operaationsa Afganistanissa syksyllä 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Kahden vuosikymmenen sotilaallinen läsnäolo toi voittoja terrorismin vastaisessa taistelussa, mutta jättää jälkeensä erittäin hauraan maan.

Yhdysvallat oli kaavaillut vetäytymistä jo pitkään, ja pääsi siitä sopimukseen Talebanin kanssa viime vuonna. Huhtikuussa presidentti Joe Biden ilmoitti joukkojen vetäytyvän maasta 11. syyskuuta mennessä. Vetäytyminen alkoi toukokuun alussa, ja viikonloppuna Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä Afganistanista kokonaan elokuun loppuun mennessä.

Kansainvälisten joukkojen vetäytymisen pelättiin antavan lisää liikkumatilaa äärijärjestö Talebanille, ja toistaiseksi pelot ovat osoittautuneet aiheellisiksi. Kesäkuun aikana Taleban otti haltuunsa laajoja alueita hallituksen joukoilta maan pohjoisosissa.

Afganistanin pelätäänkin lipuvan lähitulevaisuudessa uuteen kaaokseen. Taleban on sen verran vahva, ettei sillä ole juuri motiivia hieroa rauhaa Afganistanin hallituksen kanssa. Rauhanprosessin ollessa jumissa se voi mitellä voimiaan hallituksen joukkojen kanssa ja kasvattaa hallitsemaansa aluetta. Äärijärjestön jonkinasteista paluuta valtaan on pidetty vääjäämättömänä.

Hallitus ilmoitti vastahyökkäyksestä tiistaina

Toistaiseksi kaikki suurimmat kaupungit ovat vielä hallituksen joukkojen hallussa, ja Taleban on vallannut alueita lähinnä strategisesti vähäarvoiselta maaseudulta. Talebanin mahdin jatkuvasti kasvaessa on kuitenkin epävarmaa, kestävätkö Afganistanin turvallisuusjoukot rynnistystä.

Viikonloppuna Afganistanin turvallisuusjoukot ja Taleban kävivät jälleen useita taisteluita pohjoisessa, ja maanantaina tuhat afganistanilaissotilasta pakeni naapurimaa Tadzhikistaniin. Useita satoja oli paennut jo tätä ennen Tadzhikistaniin viime viikkojen aikana.

Tiistaina Afganistanin hallitus ilmoitti lähettävänsä satoja taistelijoita vastaamaan Talebanin hyökkäykseen pohjoisessa. Maan puolustusministeriö kertoi suunnittelevansa mittavaa operaatiota alueiden valtaamiseksi takaisin Talebanilta.