Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Maailmanlaajuinen komponenttipula aiheuttaa vaikeuksia suomalaisille oppilaitoksille – uuden oppivelvollisuuslain vaatimusten täyttyminen voi hankaloitua toimitusongelmien takia

Opiskelunsa aloittavien täytyy mahdollisesti tyytyä muihin työvälineisiin, kuin mitä on tilattu. Kuvituskuva. Katja Juurikko
Niklas Pelkonen

Niklas Pelkonen

Elektroniikkateollisuuden globaali komponenttipula aiheuttaa harmia nyt myös suomalaisille oppilaitoksille.

Uusi oppivelvollisuuslaki velvoittaa lukioita ja ammattioppilaitoksia hankkimaan aloittaville oppilailleen tarvittavat opiskeluvälineet, kuten kannettavat tietokoneet. Koronapandemian aiheuttama elektroniikkalaitteiden kysynnän kasvu ja toimitusongelmat ovat kuitenkin venyttäneet laitteiden toimitusaikoja.

– Kaikki kunnat eivät välttämättä saa tilaamiaan laitteita ajoissa, it-infrastruktuuritoimittaja Atea Finland Oy:n tuotteista ja tarjonnasta vastaava johtaja Tommi Heiniö kertoo tiedotteessa.

– Normaalisti tilaus toimitetaan kolmessa tai neljässä viikossa, mutta nyt toimitusaika voi olla kuukausia.

Heiniön mukaan it-laitteiden toimitusvaikeudet voivat jatkua pitkään, jopa kaksi vuotta.

– Tilanne vain heikkenee vielä loppuvuoden ajan. Tällä on vaikutuksia erityisesti sellaisiin kuntiin ja oppilaitoksiin, joilla ei ole omaa, it-hankinnat keskitetysti tekevää tietohallintoa, Heiniö kuvailee tiedotteessa.

Atea vastaa Suomessa useiden kuntien ja oppilaitosten it-toimituksista.

– Viime vuoden lopulla aloimme neuvoa asiakkaitamme tekemään tilaukset huomattavasti normaalia aiemmin. Suomessa on kuitenkin lukuisia pienempiä kuntia, joissa tähän ei ollut mahdollisuuksia, Heiniö kertoo tiedotteessa.

Vuonna 2005 syntyneiden ikäluokassa maksuttoman koulutuksen saavia on uuden lain myötä noin 60 000. Esimerkiksi lukiolaisille tarjottavilla kannettavilla tietokoneilla on tiettyjä suoritusvaatimuksia, koska koneilla tehdään myös ylioppilaskokeet.

Komponenttipula ei kuitenkaan koske ainoastaan oppilaiden työskentelyvälineitä, sillä myös koulujen tarvitsemien monitorien ja infotaulujen saatavuus on heikentynyt, tiedotteesta selviää. Ongelmien takia oppilaitokset ja oppilaat eivät välttämättä saa juuri niitä tuotteita, joita ovat tilanneet.

– Jos on valmis tekemään kompromisseja laitteiden merkin, mallin ja komponenttien suhteen, ratkaisut kyllä löytyvät, Heiniö kertoo tiedotteessa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut