Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: Renny Harlinin uutuuselokuva aiheutti kohun Qatarissa – entisen Bond-näyttelijän tähdittämä komedia vedettiin teatterilevityksestä

Elokuvaohjaaja Renny Harlinin ryöstökomedia The Misfits on aiheuttanut kohun Qatarissa. Näillä näkymin suomalaisohjaajan uutuutta ei tulla näkemään ollenkaan Qatarin valkokankailla, sillä elokuvateatteriyhtiö Vox Cinemas on pudottanut sen ohjelmistostaan maassa.

Elokuvan väitetään kuvaavan Qataria "terroristivaltioksi", joka rahoittaa kansainvälistä terrorismia. Asiasta ovat kirjoittaneet muun muassa uutiskanava al-Jazeera ja uutissivusto Doha News. Molempien medioiden päämaja sijaitsee Qatarissa.

Suomessa asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Elokuvassa Pierce Brosnanin näyttelemä tunnettu rikollinen Richard Pace sotkeutuu kultaryöstöön. Elokuvan muissa rooleissa nähdään muun muassa tunnettu luonnenäyttelijä Tim Roth sekä näyttelijä-muusikko Nick Cannon.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen valtioon nimeltä Jazeristan, jossa sijaitsee al-Udeid-lentotukikohta.

Samanniminen tukikohta sijaitsee oikeasti Qatarissa.

Lisäksi elokuvassa nähdään auto, joka muistuttaa väriltään ja merkinnöiltään Qatarin sisäisen turvallisuuden ajoneuvoja.

Al-Jazeera kirjoittaa useiden lähi-itäläisten toimittajien teilanneen elokuvan. Esimerkiksi al-Jazeeran toimittaja Jamal Rayaan on kutsunut elokuvaa "moraalittomaksi" ja tviitannut aiheesta useita kertoja.

Doha Newsin mukaan kaikkien Qatarissa esitettävien elokuvien täytyy saada maan kulttuuriministeriön hyväksyntä. Doha News kertoo pyytäneensä viranomaisilta kommenttia aiheesta, turhaan.

The Misfitsin osittain tuottanut Film Gate Productions on Arabiemiraattien omistuksessa. Elokuvan on tästä syystä tulkittu olevan Arabiemiraattien yritys pilata Qatarin maine. Maiden välit ovat olleet tulehtuneet jo vuosia. Arabiemiraatit oli esimerkiksi mukana Saudi-Arabian ja sen liittolaisten vuonna 2017 aloittamassa Qatarin saarrossa, joka päättyi tammikuussa.

Vuosia riidelleet Saudi-Arabia ja Qatar näyttävät olevan jälleen ystäviä – sovun yksityiskohdista tai laajuudesta heti ei kerrottu

Harlinin uusi elokuva ei ole ärsyttänyt ainoastaan Qatarissa. Esimerkiksi elokuva-arvioita yhteen kokoavan Metacritic-sivuston mukaan suurin osa elokuvan saamista ammattilaisarvioista on ollut negatiivisia. Suomessa teosta ei olla tuomassa teatterilevitykseen.