Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomalaisyhtiö sai rahoituksen nenäsumutteena annosteltavan koronarokotteen kehittämiseksi

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan mukaan rokotteen avulla nenänielun solut voidaan ohjelmoida tuottamaan rokotevasteen aikaansaavaa SARS-CoV-2-viruksen pintaproteiinia. Matias Honkamaa / LEHTIKUVA

Antti Autio / STT

Rokote Laboratories Finland -yhtiö on saanut yhteensä yhdeksän miljoonan euron rahoituksen nenäsumutteena annosteltavan koronavirusrokotteen kehittämiseksi. Rahoitettava rokote perustuu Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen.

– Nyt saadun rahoituksen turvin voimme edetä FINCoVac-rokotekandidaatin valmistamisen käynnistämisessä ja varmistaa ihmisillä tehtävän testauksen ensimmäisen ja toisen vaiheen läpiviemisen, kertoo tiedotteessa Pasi Kemppainen Rokote Laboratoriesista.

Rahoitusta ovat myöntäneet Ferring Ventures , Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto. Niiden tekemän pääomasijoituksen osuus on 3,5 miljoonaa euroa.

Lisäksi Business Finland on myöntänyt yritykselle 5,5 miljoonan euron lainan koronarokotteen jatkokehittämistä ja kliinisiä kokeita varten.

Tutkimustyötä on tehty virologian professori Kalle Sakselan, akateemikko Kari Alitalon ja akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan laboratorioissa. Sitä ovat tukeneet Suomen Akatemia, Wihurin tutkimuslaitos ja Sakari Alhopuron säätiö.

Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot ovat Rokote Laboratoriesin osaomistajia.

Rokote hyödyntää Ylä-Herttualan tutkimusryhmän pitkään kehittämää geeninsiirtoteknologiaa, jota on kokeiltu jo useissa potilastutkimuksissa syövän ja sydän- ja verisuonitautien ja syöpien geeniterapiaan.

Ylä-Herttualan mukaan rokotteen avulla nenänielun solut voidaan ohjelmoida tuottamaan rokotevasteen aikaansaavaa SARS-CoV-2-viruksen pintaproteiinia. Muita viruksen osia rokotteessa ei ole.

Vastaa uusien virusmuunnosten tuomaan haasteeseen

Koronaviruksen muuntumisen odotetaan jatkuvan nopeana. Rokote Laboratoriesin mukaan helposti muunneltava rokote auttaa vastaamaan virusmuunnoksiin.

– Kehitettävällä rokotteella pyrimme vastaamaan uusien virusmuunnosten tuomaan haasteeseen. Se voi tulevaisuudessa toimia helposti annosteltavana tehosteena perinteisen rokotteen jo saaneille, Saksela kertoo tiedotteessa.

Samalla menetelmällä voidaan myöhemmin tehdä rokotteita myös muita viruksia vastaan.

– Rokote Laboratoriesin kehitystyö vakiinnuttaa uuden rokoteteknologian käytön Suomessa. Sen avulla voimme varautua uhkaavia pandemioita vastaan myös tulevaisuudessa, Saksela painottaa.

Suurin osa muista maailmalla tällä hetkellä kehitettävistä koronavirusrokotteista on suunniteltu pistettäväksi lihakseen.

Saksela kertoi aiemmin tänä vuonna STT:lle, että nenäannostelurokotteen antamiseen nenäsuihkeena tai pienellä pipetillä ei välttämättä tarvittaisi siihen koulutettua henkilöstöä. Näin se olisi halvempi ja nopeampi vaihtoehto perinteiselle lihakseen piikitettävälle rokotteelle.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut