Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hollantilaisen rikostoimittajan ampumisesta epäillyt oikeuden edessä perjantaina – toimittaja tiesi olevansa tappolistalla

Amsterdamin keskustassa ohikulkijat ovat asettaneet kukkia, kynttilöitä ja tukiviestejä toimittaja Peter de Vriesille, jota ammuttiin lähietäisyydeltä useita kertoja tiistai-iltana. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Hollantilaisen rikostoimittajan Peter de Vriesin ampumisesta epäillyt joutuvat oikeuden eteen perjantaina.

Poliisin hallussa ovat 35-vuotias Hollannissa asuva Puolan kansalainen ja 21-vuotias rotterdamilaismies, joilla epäillään olevan suora yhteys ampumiseen. BBC :n mukaan molemmat ovat miehiä ja heidät pidätettiin autossa moottoritiellä.

Tiistaina pidätettiin myös kolmas epäilty, joka kuitenkin myöhemmin vapautettiin.

De Vriesiä ammuttiin lähietäisyydeltä useita kertoja muun muassa päähän. Ampuminen tapahtui tiistai-iltana Amsterdamissa, kun de Vries oli lähtenyt tv-studiolta vierailtuaan keskusteluohjelmassa. Hänen on kerrottu taistelevan hengestään sairaalassa.

64-vuotias toimittaja on tutkinut järjestäytynyttä rikollisuutta ja jengirikollisuutta Hollannissa sekä kansainvälisesti. Hollantilaismedian mukaan de Vriesiä on uhkailtu vuosien varrella useaan otteeseen.

Viime vuodesta lähtien de Vries on toiminut maan etsityimmäksi kuvaillun rikollisen Ridouan Taghin vastaisessa oikeusjutussa syyttäjän päätodistajan neuvonantajana ja uskottuna.

De Vries oli aiemmin kertonut olevansa poliisin tietojen mukaan Taghin tappolistalla.

Rutte: Hyökkäys lehdistönvapautta vastaan

Hollannin väistyvä hallitus on järkyttynyt hyökkäyksen vuoksi, kertoivat pääministeri Mark Rutte ja oikeusministeri Ferd Grapperhaus yleisradioyhtiö NOS :n mukaan.

– Kyseessä on hyökkäys rohkeaa journalistia ja siten myös lehdistönvapautta vastaan, Rutte sanoi NOS:n mukaan ja jatkoi lehdistönvapauden olevan välttämätöntä maan demokratialle.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin mukaan kyseessä on "rikos journalismia vastaan ja hyökkäys demokratian ja laillisuusperiaatteen arvojamme kohtaan".

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut