Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusamon Oulankajoen kalastuslupien myynti keskeytetään veden lämpenemisen vuoksi – "Uutiset lämpenevistä koskista näyttävät nyt toistuvan liian monena kesänä"

Metsähallitus keskeyttää kalastuslupien myynnin Kuusamon Oulankajokeen perjantaista alkaen.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan jokiveden lämpötilaksi on mitattu lähes 21 astetta. Näin korkea lämpötila uhkaa lohikalojen hyvinvointia. Veden ennustetaan edelleen lämpenevän.

Viikko sitten kalastuslupien myynti keskeytettiin Etelä- ja Keski-Suomessa Viitasaaren Keihärinkoskessa ja Kolima-Keiteleen koskireitillä sekä Heinäveden Karvionkoskessa ja Virtain Kotalan koskissa. Nyt jokivesien lämpötilat ovat kriittisellä tasolla yhä pohjoisempana.

– Nämä uutiset lämpenevistä koskista näyttävät nyt toistuvan liian monena kesänä, sanoo Metsähallituksen eräsuunnittelija Pasi Korhonen tiedotteessa.

Ahven, hauki ja kuha kestävät lämmintä vettä lohikaloja paremmin

Oulankajoesta pyydetään erityisesti harjusta ja siikaa. Vesistössä elää myös Oulankajoen taimenta, jota ei kuitenkaan saa pyytää Metsähallituksen lupa-alueella.

Metsähallituksen mukaan koukkuun voi silti tarttua myös taimenia tai alamittaisia harjuksia muun kalastuksen yhteydessä. Kun kalastaja vapauttaa nämä väsytyksen jälkeen, ne suurella todennäköisyydellä kuolevat lämpöisessä vedessä.

Metsähallitus toivoo, että kalastaminen kohdistettaisiin nyt lajeihin, jotka kestävät paremmin veden korkeaa lämpötilaa. Tällaisia ovat esimerkiksi ahven, kuha ja hauki.

Tiedotteen mukaan Metsähallitus ei voi täysin sulkea Oulankajokea tai muita Metsähallituksen kohteita eikä peruuttaa jo myönnettyjä kalastuslupia yksipuolisella päätöksellä.