Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomessa raportoitu 302 uutta koronatartuntaa – Varsinais-Suomi siirtyi takaisin kiihtymisvaiheeseen

Kahden viikon aikana Suomessa on raportoitu 1 438 koronatartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Elias Peltonen, Minja Viitanen, Eevi Heikkinen / STT

Varsinais-Suomi on siirtynyt takaisin koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen alueen koronakoordinaatioryhmän päätöksellä, kertoo aluehallintovirasto. Syynä on koronatartuntojen merkittävästi kasvanut määrä viimeisen kahden viikon aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt ottaa uudelleen käyttöön yleisörajoituksia ja yleisiä kokouksia koskevia kokoontumisrajoituksia, jotka ovat voimassa 8. elokuuta asti.

Myös Päijät-Häme on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen koko maakunnassa. Asiasta tiedotti torstaina alueen hyvinvointiyhtymä Päijät-Sote.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa ovat myös Kymenlaakson maakunta ja pääkaupunkiseutu.

Vu orokaudessa toinen rokotus lähes prosentille Suomen väestöstä

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 3,42 miljoonaa ihmistä eli 61,6 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä noin 27 000:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 22,9 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 1,27 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa yli 52 000:lla. Toisen rokotusannoksen saaneiden määrä kasvoi eilisestä lähes prosenttiyksiköllä.

Melkein puolet 20–29-vuotiaista on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. THL:n mukaan heitä rokotetaan nyt eniten.

Tällä hetkellä suurin osa koronavirustartunnoista on nuoremmissa ikäryhmissä.

– Toisia rokoteannoksia annetaan nyt eniten 65–74-vuotiaille, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Sairaalahoidossa 42 ihmistä

Suomessa on raportoitu 302 uutta koronavirustartuntaa, kertoi THL. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 2 520 tartuntaa, mikä on 1 438 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 97 651.

Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 42 ihmistä, joista tehohoidossa on 8.

Deltavariantti pääasiallisesti tartuntoja aiheuttava viruskanta Husissa

Koronavirustartuntojen määrä on kasvanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella jo kolmen viikon ajan, Hus kertoo. Ilmaantuvuusluku on 68 sataatuhatta asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana.

Husin mukaan deltavariantin osuus on viimeisimmässä sekvensoinnissa ollut jo 60 prosenttia kaikista näytteistä ja jopa 80 prosenttia kaikkein tuoreimmista näytteistä. Variantti havaittiin ensimmäistä kertaa Intiassa.

Tulokset viittaavat Husin mukaan siihen, että deltavariantti on pääasiallisesti tartuntoja aiheuttava viruskanta ja että se on syrjäyttänyt suurelta osin muut aiemmat viruskannat.

Varianttia on esiintynyt Husin alueella jo alkukesästä, mutta sen osuus on selvästi yleistynyt jalkapallon EM-kisoista palanneiden matkustajien myötä juhannuksen jälkeen.

Rokotukset halutaan laajentaa 12 - 15-vuotiaille, STM pyytää lausuntoja

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ehdottaa koronarokotuksista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamista siten, että jatkossa rokotuksia annettaisiin myös 12–15-vuotiaille, STM kertoo tiedotteessaan. Voimassa olevassa asetuksessa nuorin rokotettava ryhmä ovat tällä hetkellä 16–29-vuotiaat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa rokotusten aloittamista 12–15-vuotiaille. THL:n asettama Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän lasten koronarokottamisen alatyöryhmä suositti viime kuun lopulla kokouksessaan, että 12–15-vuotiaiden lasten ja nuorten vapaaehtoiset koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa heti kun se on mahdollista. Tällä hetkellä ikäryhmässä rokotetaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvia.

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa. Lausuntoja luonnoksesta asetuksen muuttamiseksi voi antaa STM:lle 30.7. asti.

Euroopan lääkevirasto on suositellut Biontechin ja Pfizerin rokotteen myyntiluvan ehtojen laajennusta siten, että sitä voitaisiin käyttää 12–15-vuotiailla. Euroopan komissio hyväksyi myyntiluvan laajennuksen toukokuun lopulla.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut