Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kiinalta odotettu päätös: Jättiläispandoja ei ole enää luokiteltu uhanalaisiksi

Ähtärissä asuva Pyry-panda kuvattuna aitauksessaan. Pietari Tilli
Niklas Pelkonen

Niklas Pelkonen

Jättiläispandat eivät ole enää uhanalaisia, kertovat Kiinan viranomaiset. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Bambukarhujen uhanalaisuusluokitusta lievennettiin vaarantuneeksi Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) toimesta jo vuonna 2016. Kiina muutti luokitusta vasta tällä viikolla.

Muutoksen syynä on jättiläispandan kannan elpyminen. Pandoja elää Kiinan mukaan tällä hetkellä luonnossa yli 1 800 yksilöä.

Kiinan viranomaiset eivät halunneet alun perin muuttaa pandan luokitusta, koska päätöksen pelättiin lieventävän asenteita pandojen suojelutoimiin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiina muuttaa pandan statusta maan omalla lajien uhanalaisuuslistalla.

Asiantuntijoiden mukaan suurimpana syynä pandojen kannan kasvamiseen ovat Kiinan toimet bambumetsien kasvattamiseksi. Pandoja eli ennen laajoilla alueilla Etelä- ja Itä-Kiinassa, mutta niiden asuinsijat ovat kutistuneet bambumetsien häviämisen myötä. Jättiläispandat syövät lähes yksinomaan bambua.

Pandat ovat Kiinalle sekä kansallisaarre että diplomatian väline. Niin kutsutun "pandapolitiikan" välineitä löytyy Suomestakin, sillä Ähtärin eläinpuiston pandat ovat vuokralla Kiinasta.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut