Kuubassa ei ole tuoreista mielenosoituksista huolimatta sellaista poliittista vastavoimaa, joka voisi haastaa kommunistisen yksipuoluejärjestelmän, arvioi suurlähettiläs Pertti Ikonen. Hän toimi Suomen kiertävänä suurlähettiläänä Karibian alueella, myös Kuubassa.
– Olen aika varovainen näkemään, että näistä mielenosoituksista lähtisi käyntiin joku suuri muutos Kuubassa. Puolueen järjestelmä on hyvin vahva ja se liittyy myös vahvaan armeijaan ja poliisivoimiin. Liikehdinnän käynnistäjät ovat olleet lähinnä taitelijoita ja intellektuelleja, Ikonen sanoi STT:lle.
Hän silti myönsi, että mielenosoitukset ovat Kuubassa aivan poikkeuksellinen ilmiö.
– Edelliset koettiin 1990-luvulla, kun maa joutui ahdinkoon (tukijansa) Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Maassa oli ollut pitkään rauhallista.
Kuuba syytti maanantaina Yhdysvaltoja Kuuban hallituksen vastaisista mielenosoituksista. Saarivaltion presidentti Miguel Diaz-Canel kehotti järjestelmän kannattajia haastamaan mielenosoittajat.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan tuki kehotuksia lopettaa "vuosikymmeniä kestäneet sortotoimet" kommunistisella saarella.
Taustalla ruokapula ja pandemia
Suurlähettiläs Ikosen mukaan on useita syitä sille, miksi Kuubassa on nyt nähty katuprotesteja.
– Taustalla on maan talouden pitkään jatkunut alavire. Ruoasta on ollut pula. Kuuba tuo ulkomailta 80 prosenttia elintarvikkeistaan, eli siellä on heikosti tuottava maatalous. Kaupoissa on pitkiä jonoja, joitakin ruoka-aineita saa vain tiettyinä päivinä tai ei saa ollenkaan. Tavallisen kansalaisen kannalta tilanne on ollut aika hankala jo pitkään.
Toisaalta vaikutusta on pandemialla.
– Aluksihan Kuuba oli jokseenkin mallioppilas koronatartuntojen ehkäisyssä. Mutta sittemmin, kun maata on avattu turismille, tartunnat ja koronaan liittyvien kuolemien määrä lähtivät Kuubassa rajuun nousuun.
Ikosen mukaan kuubalaiset saattavat olla turhautuneita siihen, että maa haluaa kehittää omia koronarokotteitaan, eikä ole tahtonut ottaa esimerkiksi venäläisiä ja kiinalaisia rokotteita.
– Kuuban rokotteen kehittäminen eteni yllättävän hitaasti. Nyt 11 miljoonan väestöstä pari miljoonaa on saanut ensimmäisen rokotepiikin.
Some muutti asetelmaa
Kuuban johdolla on nyt tiedonvälityksessä myös uusi haastaja, sosiaalinen media.
– Sosiaalisen median käyttäminen on Kuubassa uusi asia. Mielenosoituksiin on nyt kutsuttu mukaan väkeä somessa.
Mobiilinetti tuli Kuubassa käyttöön vasta vuonna 2018. Some-kanavien käyttö on sen jälkeen kasvanut maassa räjähdysmäisesti.
– Kuuban hallinto ei oikein osaa vastata siihen. He ovat välillä sitten sulkeneet koko internetin Kuubassa.
Somen kautta Kuubaan tulee tieto- ja propagandatulva pohjoisesta, Yhdysvalloista.
– Yhdysvaltain Bidenin hallintoon on kohdistettu paljon odotuksia myös Kuuban-politiikan osalta. Muutoksia ei kuitenkaan ole nähty. Kun YK käsitteli äskettäin Kuuban kauppasaartoa, Yhdysvallat ja Israel kannattivat sitä ainoina valtioina, Ikonen muistuttaa.
Hänen arvionsa mukaan Bidenin hallinto odottelee, että Floridan osavaltion ensi vuoden paikallisvaalit ovat ohi.
– Bidenille on tärkeää, ettei Kuubaan jyrkästi suhtautuva Floridan latinoväestö tule liian kriittiseksi. Saattaa olla, että hallinto ryhtyy vuoden 2022 lopulla pehmentämään Yhdysvaltain Kuuban-politiikkaa.
Tuntikausien odotus ruokajonoissa
Suomessa asuvat kuubalaiset järjestävät tiistaina tukimielenosoituksen Helsingissä kannanottona Kuuban tilanteeseen. Rautatientorilla viideltä iltapäivällä alkavaan mielenosoitukseen odotetaan osallistuvan kymmeniä ihmisiä.
– Kuubassa on diktaattori, joka on kirjaimellisesti tappamassa maan kansaa, sanoi Helsingin mielenosoitusta järjestämässä ollut Norma Espinosa.
Helsingin mielenosoituksella halutaan havahduttaa suomalaiset Kuuban tilanteeseen.
– Täällä on aika väärä kuva Kuuban tilanteesta. Monesti luullaan, että Kuuba on paratiisisaari, jonne mennään turisteina pitämään hauskaa. Mutta eivät paikalliset saa nauttia vastaavanlaisesta elämästä, Espinosa kertoo.
Kuubassa kärsitään pitkistä ruokajonoista ja pahentuvista sähkökatkoista. Maassa on ollut pulaa myös lääkkeistä koko koronapandemian ajan.
– Ihmiset jonottavat tuntikausia peruselintarvikkeita ja ruokaa. Kyse on ihan sokerista ja riisistä, eikä niitä saa ostettua.
Suomessa lähes kaksikymmentä vuotta asunut Espinosa on hyvin huolissaan Kuuban tilanteesta.
– Totta kai huoli on suuri, perheeni on siellä. Veljenikin on lähtenyt kaduille, ja olen hyvin huolissani hänestä.