Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Bulgarian parlamenttivaalien voiton on ottamassa laulaja-juontajan luotsaama protestipuolue

Laulaja ja tv-juontaja Slavi Trifonovin luotsaama ITN-puolue on ottamassa voiton Bulgarian parlamenttivaaleissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Bulgarian sunnuntaisten parlamenttivaalien ääntenlaskenta on loppusuoralla. Laulaja ja tv-juontaja Slavi Trifonovin luotsaama ITN-puolue on julistanut itselleen oikeuden hallituksen muodostamiseen.

Protestipuolue ITN johtaa äänestystä 23,9 prosentin kannatuksella. Puolue on kampanjoinut korruptiota vastaan.

Entisen pääministerin Boiko Borisovin johtama keskustaoikeistolainen GERB-puolue on saamassa vaaleissa historiansa huonoimman tuloksen, 23,7 prosenttia.

ITN on aikaisemmin kieltäytynyt tekemästä yhteistyötä GERB-puolueen kanssa. Trifonov itse ei ole vaaleissa ehdolla ja on vihjannut, ettei ole käytettävissä pääministerin tehtävään.

Äänestystä johti vielä ennen ulkomailla asuvien bulgarialaisten äänten laskua GERB.

Laulaja Slavi Trifonovin johtama puolue on kampanjoinut korruptiota vastaan.

Trifonov sanoi AFP:n mukaan televisiokanavallaan aikaisemmin maanantaina, että puolue "odottaa saavansa presidentti Rumen Radevilta valtuudet muodostaa hallitus".

Jo toiset vaalit kolmen kuukauden aikana

Bulgarialaiset äänestivät sunnuntaina parlamenttivaaleissa jo toisen kerran kolmen kuukauden aikana.

Huhtikuussa pidetyissä vaaleissa suurin puolue oli maata jo pitkään hallinnut GERB. Puolue keräsi tuolloin noin neljänneksen äänistä. Vuonna 2020 korruptioskandaalissa ryvettynyt puolue ei kuitenkaan pystynyt löytämään hallituskumppaneita.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut