Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wärtsilä kehittää vedyllä ja ammoniakilla toimivia moottoriratkaisuja – ensimmäisiä uusia tuotteita markkinoille jo tämän vuoden aikana

Teknologiayhtiö Wärtsilä kehittää Vaasan moottorilaboratoriossaan vedyllä ja ammoniakilla toimivia moottoreita. Laajoissa testeissä saadut tulokset ovat yhtiön mukaan erittäin rohkaisevia.

Testausta on määrä jatkaa, ja Wärtsilä ennakoi puhdasta vetyä käyttävän moottori- ja voimalaitoskonseptin valmistuvan energiamarkkinoille vuoteen 2025 mennessä. Ammoniakkiseoksella toimiva moottori saataneen merenkulkumarkkinoille jo tänä vuonna.

Puhtaalla ammoniakkipolttoaineella toimivan moottorikonseptin Wärtsilä arvioi olevan valmis vuonna 2023. Energiasektorilla ennakoidaan, että vihreällä vedyllä tuotetaan seitsemän prosenttia maailman energiantarpeesta vuoteen 2050 mennessä.

Vedyn ja ammoniakin käyttöä puoltaa se, että niiden käytöstä ei synny hiilidioksidipäästöjä. Konsernijohtaja Håkan Agnevall luonnehti hankkeita merkkipaaluksi Wärtsilän siirtyessä käyttämään tulevaisuuden polttoaineita.

– Yhteiskunnan on investoitava merkittäviä summia vihreän vedyn kehittämiseen tarvittavaan infrastruktuuriin, mutta nämä investoinnit edellyttävät markkinavalmiita moottoreita, jotka pystyvät toimimaan uusilla polttoaineilla. Energia- ja meriteollisuus ovat irtautumassa hiilestä, ja näillä aloilla käytettävien moottoreiden polttoainejoustavuus on avain muutoksen mahdollistamiseen, Agnevall sanoi tiedotteessa.

Vetyä voidaan käyttää polttoaineena sellaisenaan tai raaka-aineena muun muassa ammoniakin tai synteettisen metaanin valmistuksessa.

Säätöenergiaa tarvitaan

Wärtsilän moottorit toimivat tällä hetkellä maakaasulla, biokaasulla, synteettisellä metaanilla tai vetyseoksilla, jotka sisältävät enintään 25 prosenttia vetyä.

– Sähköntuotannossa uusiutuvien energialähteiden määrä kasvaa maailmanlaajuisesti nopeasti, mikä on välttämätöntä Pariisin sopimuksen noudattamiseksi. Jotta siirtyminen 100-prosenttisesti uusiutuvaan energiaan onnistuu vuosisadan puoliväliin mennessä, tarvitaan huomattava määrä joustavaa säätöenergiaa vakaan energiansaannin varmistamiseksi silloin, kun aurinko ei paista tai tuuli puhalla, Agnevall lisää.

Wärtsilän polttoainetutkimusyksikön johtaja Mikael Wideskog toteaa tiedotteessa, että Kansainvälinen merenkulkujärjestö (IMO) on asettanut tavoitteeksi vähentää meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä 50 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

– Wärtsilä on sitoutunut rajoittamaan ilmaston lämpenemisen alle kahteen asteeseen, ja tulevaisuuden polttoaineilla toimivien moottoreiden kehittäminen on tässä ratkaisevan tärkeää, Wideskog sanoo.