Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenien alaikäisten hyväksikäytöstä syytetty määrättiin mielentilatutkimukseen

Helsingin käräjäoikeus määräsi keskiviikkona mielentilatutkimukseen keski-ikäisen miehen, jota syytetään kymmenistä alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Syyttäjä on vaatinut 47-vuotiaalle miehelle rangaistusta muun muassa törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, useista seksuaalipalvelujen ostamisista nuorelta sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja levittämisestä.

Rikossarjan uhriksi joutui 13–17-vuotiaita poikia eri puolilta Suomea. Syyttäjälaitos on aiemmin kertonut, että asianomistajia eli rikosten uhriksi joutuneita on 45.

Syytetty hankkiutui poikien kanssa tekemisiin lähinnä sosiaalisessa mediassa ja käytti kymmeniä tekaistuja henkilöllisyyksiä. Osan pojista hän tapasi useita kertoja esimerkiksi asunnossaan, autossa tai metsässä.

Käräjäoikeuden keskiviikkona antaman välituomion mukaan syytetty oli tarjonnut korvaukseksi seksuaalipalveluista muun muassa tupakkaa, alkoholia ja vaatteita sekä osalle nuorista myös rahaa. Osa seksuaalipalvelujen ostamisista jäi yrityksiksi eli syytetyn tavoittelema poika ei suostunut tapaamiseen.

Pidetään edelleen vangittuna

Rikokset ajoittuvat vuosiin 2018–2020. Syytetty on ollut tutkintavankeudessa viime kesästä lähtien. Oikeus määräsi välituomiossaan, että hänet on pidettävä edelleen vangittuna.

Käräjäoikeuden mukaan syytetty menetteli syytteissä kuvatulla tavalla lähes 60 syytekohdassa. Oikeus ottaa vasta mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen kantaa siihen, mihin rikoksiin syytetty on syyllistynyt. Mielentilatutkimuksessa on määrä tehdä myös vaarallisuusarvio.

Syytetty on aiemmin saanut kaksi vankeustuomiota samankaltaisista rikoksista. Vuonna 2006 hänet tuomittiin kolmen ja puolen vuoden vankeuteen ja vuonna 2013 hieman yli kymmenen vuoden vankeuteen. Ensimmäisellä kerralla rikoksen uhreja oli kymmenkunta, toisella yli 40.