Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kilpisjärvellä havaittiin Euroopalle uusi lintulaji

Kamtshatkanuunilintu pesii Aasian itäisimmissä osissa Tšuktšien niemimaalla, Kamtšatkan niemimaalla sekä Sahalinin saarella. Euroopasta ei ole aiempia hyväksyttyjä havaintoja lajista. Petteri Lehikoinen / Avescapes

STT

Suomen ja mahdollisesti Euroopan ensimmäinen kamtshatkanuunilintu havaittiin sunnuntai-iltapäivänä Enontekiön Kilpisjärvellä, kertoo BirdLife Suomi.

Kokeneet määrittäjät havaitsivat retkellä linnun, joka näytti lapinuunilinnulta, mutta laulu ei sopinut sille. Laulun todettiin sopivan itäiselle sukulaislajille kamtshatkanuunilinnulle. Myös linnun mitat sopivat paremmin kamtshatkanuunilintuun.

Kamtshatkanuunilintu pesii Aasian itäisimmissä osissa ja talvehtii Filippiineillä ja Indonesiassa. Linnusta ei ole aikaisempia hyväksyttyjä havaintoja Euroopasta, mutta Norjasta ilmoitettiin mahdollinen kamtshatkanuunilintu syyskuussa 2016.

Lajimääritys varmistuu linnusta pudonneista höyhenistä tehtävällä dna-analyysillä. BirdLife Suomen rariteettikomitea arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut.

Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa oli havaittu hyväksytysti 482 luonnonvaraista lintulajia.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut