Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 30 ihmistä kuoli Irakissa tehdyssä pommi-iskussa – Isis kertoo olleensa torille tehdyn iskun takana

Irakissa yli 30 ihmistä on kuollut pommi-iskussa maanantaina. Tuhoisa räjähdys tapahtui maan pääkaupungissa Bagdadissa sijaitsevalla vilkkaalla torilla muslimien toiseksi tärkeimmän juhlan id al-Adhan aattona.

Qatarilaismedia al-Jazeera kertoo iskussa kuolleen ainakin 35 ihmistä. Iskussa kerrotaan lisäksi haavoittuneen kymmeniä ihmisiä. Uutistoimisto AFP:n mukaan haavoittuneita olisi niin ikään 35, mutta al-Jazeera on kertonut jopa yli 60 ihmisen saaneen vammoja.

Terroristijärjestö Isis kertoi varhain tiistain puolella Telegram-kanavallaan olleensa veriteon takana. Sen mukaan kyseessä oli itsemurhaisku. Aiemmin viranomaiset kertoivat iskussa käytetyn kotitekoista räjähdettä.

Isku tapahtui ihmisten ollessa tekemässä ruokaostoksia id al-Adhaa varten. Irakin presidentti Barham Salih kuvaili AFP:n mukaan tiheästi asutetulla Sadr Cityn esikaupunkialueella tapahtuneen pommi-iskun olleen "hirvittävä rikos" ja esitti surunvalittelunsa.

– He ottavat Sadr Cityssä kohteekseen siviilejämme idin aattona, Salih kirjoitti Twitterissä AFP:n mukaan.

– He eivät anna ihmisten iloita, eivät edes hetkeäkään, hän jatkoi.

Iskussa kuoli ja haavoittui myös lapsia

Maanantaisen iskun uhrien joukossa on AFP:n mukaan ainakin kahdeksan naista ja seitsemän lasta. Asiasta kertovat uutistoimiston mukaan terveydenhoitolähteet.

Varhain tiistaina YK:n lastenjärjestö Unicef vahvisti osaltaan lapsia kuolleen ja haavoittuneen iskussa.

– Tämä kauhistuttava isku juuri ennen id al-Adhaa on kaamea muistutus siitä väkivallasta, jota irakilaislapset joutuvat edelleen kohtaamaan, järjestö sanoi.

Iskun jälkeen sosiaalisessa mediassa julkaistuissa videoissa näkyi verisiä uhreja sekä kauhusta huutavia ihmisiä. Räjähdys oli niin voimakas, että se repi osasta kauppakojuista katot irti.

Sisäministeriön ja maan asevoimien yhteinen toimielin on kertonut aloittaneensa tutkinnan räjähdyksestä. Poliisin ja rikospaikkatutkijoiden ryhmät etsivät myöhään maanantai-iltana johtolankoja edelleen savuavalla räjähdyspaikalla.

Pääministeri Mustafa al-Kadhemi kutsui koolle hätäkokouksen asevoimien ja turvallisuusvirastojen johtajien kanssa.

– Viranomaisilla ei ole jakaa muuta kuin osanottoja ja tyhjiä tutkintakomiteoita, tviittasi nuorisoaktivisti Alaa Sattar iskun jälkeen AFP:n mukaan.

Sattarin mukaan "terrorismi ja hallinnon epäonnistuminen" johtavat irakilaisten kuolemiin. Toinen twitter-käyttäjä puolestaan painotti, että joka ikisen id-juhlan aikaan Bagdadiin kohdistuu tragedia.

– On mahdotonta juhlia muun ihmiskunnan tavoin, hän jatkoi AFP:n mukaan.

Yksi viime vuosien tuhoisimmista iskuista

AFP:n mukaan maanantain isku on yksi viime vuosien pahimmista iskuista Bagdadissa. Tammikuussa Irakin pääkaupungissa kuoli yli 30 ihmistä harvinaisessa kaksoisitsemurhaiskussa. Niin ikään vilkkaalle markkina-alueelle tehty isku oli tuhoisin kolmeen vuoteen maan pääkaupungissa.

Qatarilaismedian mukaan Sadr Cityn alueella on puolestaan ollut tänä vuonna jo kolme torille tehtyä pommi-iskua, tuorein mukaan lukien. Esimerkiksi huhtikuussa alueella kuoli ainakin neljä ihmistä autopommi-iskussa

Maanantain kaltaiset väkivaltaisuudet olivat tavallisia Bagdadissa Yhdysvaltain vuoden 2003 hyökkäyksen jälkimainingeissa ja myöhemmin, kun Isis vyöryi yli Irakin ja kohdisti iskujaan myös pääkaupunkiin.

Vuosien väkivaltaisuuksien jälkeen iskut ovat kuitenkin nykyisellään suhteellisen harvinaisia Bagdadissa.

Irak julisti ottaneensa voiton Isisistä vuoden 2017 lopulla kolme vuotta kestäneen sotilasoperaation jälkeen. Tästä huolimatta järjestön nukkuvia soluja on edelleen toiminnassa aavikkoisilla ja vuoristoisilla alueilla. Tavallisesti kyseiset ryhmät kohdistavat iskuja turvallisuusjoukkoihin tai valtion infrastruktuuriin, eikä näistä koidu isoja määriä kuolonuhreja.

Irakin Isisin vastaista taistelua tukenut Yhdysvaltain johtama koalitio on vähentänyt joukkoja maassa edellisen vuoden aikana. Koalition operaatiossa on Irakissa mukana myös noin 70 suomalaista.