Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kansalliset toimet eivät riitä – rahanpesun torjuntaan kaavaillaan uutta EU-virastoa

EU-komissaari Mairead McGuinnessin mukaan jäsenmaiden kansalliset toimet eivät ole riittävän tehokkaita rahanpesun torjuntaan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

EU-komissio suunnittelee rahanpesun torjuntaan keskittyvän viraston (AMLA) perustamista. Finanssipalveluista vastaava komissaari Mairead McGuinness sanoi, etteivät jäsenmaiden kansalliset toimet ole riittävän tehokkaita ilmiön kitkemiseksi.

Uuden viraston halutaan aloittavan toimintansa kolmen vuoden sisällä ja ottavan rahanpesulle alttiit finanssialan yritykset suoraan valvontaansa vuodesta 2026.

– Rahanpesu on suora uhka kansalaisille, demokratialle ja finanssijärjestelmälle. Tätä ongelmaa ei voi aliarvioida, McGuinness sanoi tiedotteessa .

EU-maissa on viime vuosina paljastunut useita mittavia tapauksia, kuten Danske Bankin jo lakkautetussa Viron-yksikössä ilmi tullut satojen miljardien eurojen rahanpesuoperaatio. Monissa tapauksissa on ollut kyse Venäjältä lähtöisin olevan rahan ujuttamisesta Baltian maiden kautta EU-alueelle, ohi verojen ja talouspakotteiden.

Komissio esittää, että myös bitcoinin kaltaisten kryptovaluuttojen valvontaa tiukennettaisiin, koska niitä käytetään yleisesti talousrikoksissa.

EU:n poliisivirasto Europol arvioi, että harmaa rahaliikenne vastaa noin prosenttia EU:n yli 13 biljoonan euron bkt:sta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut