Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Madagaskarilla kärsitään ensimmäisestä ilmastonmuutoksesta johtuvasta nälänhädästä – monilla asukkailla ei ole edes helloja, mutta he kärsivät ilmaston lämpenemisestä ensin

Afrikan itärannikon tuntumassa Intian valtamerellä sijaitsevalla Madagaskarilla kärsitään vakavasta nälänhädästä. Saarivaltion eteläosa kärsii pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin.

The Washington Postin mukaan syynä on ensimmäistä kertaa pelkkä ilmastonmuutos. Maailman ruokaohjelman (WFP) mukaan Madagaskarin nyt kohtaama ongelma on "katastrofaalinen".

WFP:n mukaan noin 400 000 ihmistä uhkaa nälänhätä ja yli miljoonan ruokaturva on vaarassa.

Pelkästään ilmastonmuutoksesta johtuva nälänhätä on poikkeuksellinen: ruokaturvaa heikentävät useimmiten konfliktit tai poliittiset päätökset.

Saarivaltion pahin kuivuus vuosikymmeniin ja sitä vaivaavat hiekkamyrskyt on yhdistetty muuttuvaan ilmastoon. Sadekaudella vettä on tullut alle keskiarvon jo viitenä vuonna peräkkäin.

– Mitä nyt näemme eteläisessä Madagaskarissa on vain jäävuoren huippu, toteaa WFP:n eteläisen Afrikan aluejohtaja Lola Castro Washington Postille.

Hän varoittaa, että vastaavia ongelmia tullaan kokemaan ensin pienemmässä mittakaavassa alueellisesti, mutta hiljalleen myös laajemmin.

Castro muistuttaa, että Madagaskarilaiset eivät ole tehneet mitään ilmastonmuutoksen kiihdyttämiseksi. He eivät omista edes helloja, saatikka autoja, mutta kärsivät silti ensimmäisinä ilmaston lämpenemisen vakavista seurauksista.

– On moraalinen velvoitteemme tukea heitä, Castro huomauttaa.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.