Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) toimivat keväällä lainvastaisesti 65–69-vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa, kertoo Helsingin Sanomat .
Apulaisoikeusasiamies antoi ratkaisunsa useisiin kanteluihin perjantaina. Keväällä 65–69-vuotiaita pakotettiin ratkaisun mukaan monissa kunnissa ottamaan lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta, vaikka rokotteen mahdollisista haitoista oli saatu uutta tietoa.
Johtaja Mika Salminen THL:stä sanoo, että THL ottaa moitteet hyvin nöyränä vastaan.
– Mietimme, miten tulevaisuudessa voisimme toimia paremmin. Me joudumme tietysti hyvin tarkkaan tutkimaan tämän ratkaisun ja katsomaan sen jälkeen, mitä pitää tehdä, Salminen kertoo STT:lle.
Salminen ei perjantai-iltana vielä ollut nähnyt itse ratkaisua.
HS kertoo, että apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoo ratkaisussaan, että THL rikkoi perustuslakia, syrjintäkieltoa ja potilaslakia. Laitos ei missään vaiheessa arvioinut oikeudellisia kysymyksiä yhdenvertaisuuslain, potilaan itsemääräämisoikeuden ja syrjintäkiellon näkökulmasta.
– Yhdenvertaisuuden ja syrjintäkiellon osalta katson, että 65–69-vuotiaita henkilöitä on kohdeltu heidän ikänsä perusteella epäsuotuisammin kuin muihin ikäryhmiin kuuluvia henkilöitä koronarokotuksia toimeenpantaessa, HS siteeraa Sakslinia.
THL ohjeisti antamaan 65–69-vuotiaille Astra Zenecan rokotetta, vaikka sen teho oli muita rokotteita heikompi ja sen käytön yhteydessä oli havaittu vakavia häiriöitä veren hyytymisessä. Muille rokotteen antamista ei tuolloin enää suositeltu.
– THL:n julkaisema tiedote johti siihen, että useat kunnat – niiden joukossa maamme neljä suurinta kaupunkia – kieltäytyivät rokottamasta 65–69-vuotiaita henkilöitä muulla kuin Astra Zenecan koronarokotteella, Sakslin sanoo HS:n mukaan.
STT ei ole toistaiseksi saanut ratkaisua nähtäväkseen.
Erillistä juridista arviota ei tehty
THL kertoo lausunnossaan apulaisoikeusasiamiehelle, ettei se ole missään vaiheessa ohjeistanut keskittämään Astra Zenecan rokotteen käyttöä ikäluokkaan 65–69-vuotiaat. Laitos myöntää kuitenkin, että laitoksen tiedottaminen on ollut osin epäonnistunutta.
THL huomauttaa, että laitos noudatti tarkasti lääketieteellistä harkintaa siitä, millä ryhmillä rokotteen käyttäminen oli lääketieteellisesti perusteltua.
– Erillistä juridista arviota ei tehty, sillä vain lääketieteellisesti hyväksyttävä terveydenhoito voi lähtökohtaisesti olla juridisesti hyväksyttävää terveydenhoitoa, THL kertoo STT:n näkemässä lausunnossa.
Laitoksen mukaan rokotteiden erilaisella käytöllä eri-ikäisillä henkilöillä pyritään turvaamaan tosiasiallinen yhdenvertaisuus ja tapauksen mukainen hoito.
Se, milloin eri ikäryhmiä on kohdeltava eri tavoin ja millainen erilainen kohtelu on oikeasuhtaista, perustuu lähtökohtaisesti nimenomaan lääketieteellisiin seikkoihin, THL muistuttaa.
STM:n toiminta erityisen moitittavaa
STM:lle Sakslin antoi huomautuksen, koska ministeriö laiminlöi velvollisuutensa varmistaa, että THL noudattaa ohjeissaan perustuslakia.
Sakslin pitää STM:n toimintaa erityisen moitittavana, koska ministeriö ei ylimmältä laillisuusvalvojalta saamiensa toistuvien moitteiden jälkeenkään ryhtynyt toimenpiteisiin perustuslaillisuuden varmistamiseksi.
STM ei perjantaina kommentoinut Sakslinin ratkaisua.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei Ilta-Sanomien mukaan myöskään halunnut perjantai-iltana kommentoida apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua, mutta huomautti lehdelle, että Astra Zenecan rokotteen käyttö oli kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRARin päätös.
– Ei meillä ole sellaista veto-oikeutta ollut tuolla tasolla, Kiuru sanoi IS:lle.
Varotoimena ei enää alle 65-vuotiaille
THL keskeytti varotoimena rokotukset Astra Zenecalla 19. maaliskuuta, kun Suomessa oli ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää Astra Zenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Euroopassa oli tuota ennen herännyt keskustelua rokotteen ja verenhyytymishäiriöiden mahdollisesta yhteydestä ja useat maat olivat väliaikaisesti keskeyttäneet rokotteen käytön.
THL linjasi 24. maaliskuuta, että Astra Zenecan käyttöä voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä. Tuolloin päätettiin, että rokotetta ei varotoimenpiteenä toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille.
Huhtikuussa ilmoitettiin, että toukokuusta alkaen 65–69-vuotiaat voivat saada halutessaan myös Pfizerin ja Biontechin tai Modernan rokotteen. 70 vuotta täyttäneet on enimmäkseen rokotettu näillä mnra-rokotteilla.
---
Juttua korjattu klo 21.23. Muotoiltu uudelleen kappaletta ensimmäisen väliotsikon jälkeen, po. THL kertoo lausunnossaan apulaisoikeusasiamiehelle (ei THL kertoo vastanneensa apulaisoikeusasiamiehelle).