Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Intiassa monsuunisateita seuranneissa tulvissa ja maanvyöryissä kuollut jo lähes 130 ihmistä

Intiassa monsuunisateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyöryissä on kuollut ainakin 127 ihmistä, viranomaiset kertoivat sunnuntaina. Pelastustyöt tuhojen jäljiltä jatkuvat edelleen.

Rankkasateet iskivät maan länsirannikolle torstaina. Intian ilmatieteen laitos varoittaa, että sateita on lähipäivinä tiedossa lisää.

Suurin osa kuolonuhreista on tullut Maharashtran osavaltiossa, jossa on edelleen kateissa noin sata ihmistä. Yli 40 ihmistä kuoli torstaina tuhoisassa maanvyöryssä Taliyen kylässä Mumbain eteläpuolella.

Samassa osavaltiossa osissa Chiplunin kaupunkia vedenpinta nousi torstaina lähes kuusi metriä, kun sade jatkui vuorokauden ajan lakkaamatta. Paikallisessa koronasairaalassa kahdeksan potilaan kerrotaan kuolleen, kun hengityskoneista katkesi virta tulvan seurauksena.

Naapuriosavaltio Goassa tulvat ovat osavaltion pääministerin Pramod Sawantin mukaan olleet pahimmat lähes 40 vuoteen.

Tutkija: Ilmastonmuutoksen lämmittämä Arabianmeri lisää kovia sateita

Tulvat ja maanvyöryt ovat Intiassa monsuunikaudella yleisiä. Rankkasateiden seurauksena usein myös romahtaa heikkorakenteisia rakennuksia.

Viime vuosina ilmastonmuutoksen vaikutus on kuitenkin alkanut näkyä Intian monsuuneissa paljon selvemmin, sanoo ilmastotieteilijä Roxy Mathew Koll Intian trooppisen ilmatieteen instituutista (IITM) uutistoimisto AFP:lle.

Kollin mukaan ilmastonmuutos lämmittää Arabianmerta, mikä tekee sen yllä olevasta ilmasta lämpimämpää ja kosteampaa. Tämä puolestaan aiheuttaa enemmän äärimmäisen kovia sateita.

Laajojen, äärimmäisten kovien sateiden määrä on kolminkertaistunut vuoden 1950 jälkeen, käy ilmi tutkimuksesta, jossa Koll oli mukana.

Esimerkiksi Mumbaista etelään sijaitsevalla Mahabaleshwarin asemalla raportoitiin perjantaina 594 millimetriä sadetta, mikä on noin satavuotisen mittaushistorian suurin määrä.