Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä- ja Pohjois-Korea aikovat palauttaa maiden väliset viestintäyhteydet yli vuoden hiljaiselon jälkeen

Etelä- ja Pohjois-Korea ovat sopineet maiden välisten katkenneiden viestintäyhteyksien palauttamisesta yli vuoden hiljaiselon jälkeen, kertoo Etelä-Korean presidentinkanslia.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin kerrotaan käyneen henkilökohtaista kirjeenvaihtoa huhtikuusta lähtien.

Johtajien tavoitteena on ollut parantaa maiden välejä, ja Etelä-Korean presidentinkanslian mukaan ensimmäiseksi askeleeksi on sovittu viestiyhteyksien palauttaminen.

Pohjois-Korea katkaisi viralliset viestiyhteydet etelänaapuriinsa yksipuolisella päätöksellä viime vuoden kesäkuussa. Päätöstä edelsivät Pohjois-Korean vastaisia lentolehtisiä rajan yli lähettäviin aktivisteihin liittyneet uhkaukset.

Maiden välit ovat junnanneet paikallaan jo pidempään, vaikka Pohjois-Korean Kim ja Etelä-Korean Moon tapasivat vuonna 2018 kolmeen eri otteeseen. Nyt maat ovat kuitenkin kertoneet kaikkien viestintälinjojen palanneen käyttöön tiistaina.

Maiden välinen luottamus palautetaan

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan johtajien välisen sopimuksen mukaan maat ryhtyivät toimiin ottaakseen kaikki maiden väliset viestintäyhteydet jälleen käyttöön tiistaina paikallista aikaa aamukymmenestä lähtien.

Lisäksi johtajien kerrotaan sopineen maiden välisen jaetun luottamuksen palauttamisesta niin pian kuin mahdollista sekä maiden välisten suhteiden edistämisestä.

Sovitteleva Moon on saanut tunnustusta siitä, miten hänen onnistui neuvotella historian ensimmäinen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain istuvan presidentin välinen kohtaaminen. Tapaaminen järjestettiin Singaporessa vuoden 2018 kesäkuussa.

Pohjois-Korea katkaisi kuitenkin pitkälti välinsä Etelän kanssa Kimin ja Yhdysvaltain tuolloisen presidentin Donald Trumpin välisen toisen kokouksen kariuduttua Vietnamin Hanoissa.

Pohjois-Korea torjui Yhdysvaltain neuvottelutarjouksen

Trumpilla oli monimutkainen suhde Pohjois-Koreaan. Hän uhkaili Kimiä muun muassa sotilastoimilla, mutta sittemmin johtajien välit lämpenivät ja he tapasivat ainakin kolmesti. Maiden suhteet eivät kuitenkaan lopulta edenneet. Yhdysvaltain tavoitteena on ollut riisua Pohjois-Korea ydinaseista.

Maiden väliset suhteet eivät ole juuri edenneet Yhdysvaltain nykyisenkään presidentin Joe Bidenin kauden aikana.

Kim Jong-un sanoi kesäkuussa, että hänen maansa tulee valmistautua "sekä dialogiin että yhteenottoon" Yhdysvaltain kanssa. Hän painotti näistä erityisesti jälkimmäistä.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisistä neuvotteluista vastaava yhdysvaltalaisdiplomaatti Sung Kim kertoi kesäkuussa, että Yhdysvallat on valmis tapaamaan Pohjois-Korean kanssa "missä vain, koska vain ja ilman ennakkoehtoja".

Kim Jong-unin tärkeä neuvonantaja, hänen sisarensa Kim Yo-jong kuitenkin torjui tarjouksen.