Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palvelualan näkymät piristyivät, mutta yrityskentällä ovat nyt haasteina työvoima- ja tarvikepula – EK: "Kiivain nousupyrähdys on jo takana"

Elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat jatkaneet paranemistaan kesän aikana, alan keskusliitto EK kertoi tiistaina oman barometrinsa pohjalta.

Liiton mukaan nousu on tapahtunut palveluiden näkymien piristymisen varassa. Ensimmäistä kertaa koronakriisin aikana suurempi osuus yrityksistä näkee palvelualojen tilanteen kehittyvän parempaan suuntaan.

EK:n tutkimusryhmää johtavan Sami Pakarisen mukaan teollisuuden tilauskanta on viimeksi ollut yhtä hyvällä tasolla ennen finanssikriisiä. Hyvin voivista tilauskirjoista huolimatta teollisuusyritysten odotukset tulevista tilauksista ovat kääntyneet selvään laskuun, vaikka odotukset ovatkin keskimäärin positiivisia.

– Kiivain nousupyrähdys on varmasti jo takanapäin, Pakarinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tarvike- ja työvoimapula haasteina

Teollisuuden ja rakentamisen näkymät ovat taittuneet keväällä julkaistusta kyselystä. Pakarisen mukaan asiaan vaikuttavat osaltaan maailmaa vaivaava komponenttipula sekä raaka-aineiden hintojen nopea nousu.

Kokonaisuutena suurin ongelma yrityksille on hänen mukaansa kuitenkin työvoiman saatavuus. Kyselyyn vastanneista 28 prosenttia mainitsi ammattityövoiman saatavuuden ongelmaksi, mikä nosti sen ohi riittämättömänä pidetyn kysynnän.

Palvelualoilla saatavuusongelmista raportoi noin joka kolmannes vastaaja, mikä oli ennätyksellisen suuri osuus. Vastaaviin lukemiin on noustu myös rakennusalalla, jossa luku on tosin aiemmin ollut myös merkittävästi suurempi.

Hänen mukaansa kuluva vuosi tulee yrityskentällä olemaan joka tapauksessa nopean palautumisen aikaa. Mielenkiintoista on kuitenkin hänen mukaansa nähdä, kuinka pitkään hyvä veto jatkuu.

– Yrityskentässä on vaihtelua, ja osa yrityksistä on todella vieläkin veitsenterällä. Kaikkien osalta tilanne ei ole missään nimessä ohitse tässä vaiheessa, Pakarinen sanoi.

Syyskuussa käytävästä budjettiriihestä EK toivoo hallitukselta ulkomaisen työvoiman saamisen nopeuttamista ja paikallisen sopimisen edistämistä. Lisäksi EK toivoo tuloverotuksen alentamista kaikissa tuloluokissa maltillisten palkankorotusten edistämiseksi häämöttävällä työmarkkinakierroksella.

Kestotavarat kuluttajien ostolistoilla

Hyviä kyselytuloksia saatiin tiistaina myös kuluttajilta, kun Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamuksen talouteen jatkuneen vahvana heinäkuussa.

Arvio oman talouden tilasta vuoden kuluttua heikkeni hieman vuodentakaisesta, mutta sen sijaan arvio oman talouden nykytilasta oli heinäkuussa myönteisin koko mittaushistoriassa.

Luottamusindikaattorista ilmeni, että kuluttajilla on runsaasti aikeita käyttää rahaa kestotavaroihin. Samoin aikomukset ostaa auto tai omistusasunto sekä aikomus peruskorjata asuntoa olivat viime kuukausien tavoin korkealla.

– Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat heinäkuussa paremmaksi kuin koskaan. Ajankohtaa pidettiin erittäin otollisena säästämiselle, suotuisana myös lainanotolle ja kohtuullisena kestotavaroiden ostamiselle, Tilastokeskus kertoo julkistuksessaan.