Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

WHO suosittelee sähkötupakan vahvempaa säätelyä – valmistajat kohdentavat tuotteita nuorille

Raportin mukaan sähkötupakkavalmistajat yrittävät vedota nuoriin tuhansilla houkuttelevilla makuvaihtoehdoilla. TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA

AFP / STT

Maailman terveysjärjestö (WHO) on kehottanut lisäämään ja tiukentamaan sähkötupakan säätelyä, jotta tupakkateollisuuden kohteena olevat nuoret eivät aloittaisi nikotiinituotteiden käyttöä.

WHO:n tiistaina julkaisema Global Tobacco Epidemic 2021 -raportti keskittyi uusiin ja yleistyviin tuotteisiin.

Raportin mukaan sähkötupakkavalmistajat yrittävät vedota nuoriin tuhansilla houkuttelevilla makuvaihtoehdoilla.

– Nikotiini on erittäin riippuvuutta aiheuttava aine. Sähköiset nikotiiniannostelijat (sähkötupakat) ovat haitallisia, ja niitä on säänneltävä paremmin, kertoi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Säätelyä hankaloittaa laaja tuotevalikoima, joka kehittyy jatkuvasti. Nikotiinia tai tupakkaa sisältäviä tuotteita on vaikea erottaa niistä, joissa niitä ei käytetä.

WHO:n terveydenedistämisjohtaja Rüdiger Krechin mukaa sähkötupakkatuotteiden terveysvaikutuksia ei ole vielä täysin kattavasti tutkittu, mutta todisteita niiden haitallisuudesta on riittävästi.

– Emme saa olla liian lapsellisia uskoaksemme, että tupakkateollisuus olisi osa ratkaisua. He ovat yhä suuri osa ongelmaa, Krech kertoo.

Raportin mukaan tupakoitsijoita on yhä maailmanlaajuisesti yli miljardi. Tupakointiin kuolee vuosittain noin kahdeksan miljoonaa ihmistä, joista miljoona kuolee passiivisen tupakoinnin seurauksena.

Vaikka tupakoitsijoiden määrä on vähentynyt monissa maissa, väestönkasvu pitää WHO:n mukaan tupakoitsijoiden määrän "itsepintaisen" korkealla.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut