Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yli puolet saksalaisista saanut täyden koronarokotussarjan – viime viikkoina rokotustahti on hidastunut

Rokotustahti Saksassa kiihtyi kevään aikana verkkaisen alun jälkeen. Kuva Berliinistä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yli puolet Saksan väestöstä on täysin rokotettu koronavirusta vastaan, kertoo maan terveysministeri.

Terveysministeri Jens Spahnin mukaan kaikkiaan noin 42 miljoonaa saksalaista on saanut täyden rokotussarjan ja noin 61 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen rokotteen.

Spahn sanoo Twitterissä , että tuleva syksy ja talvi näyttävät koronatilanteen kannalta sitä turvallisemmalta, mitä useampi ihminen ottaa koronarokotteen.

Rokotustahti Saksassa kiihtyi kevään aikana verkkaisen alun jälkeen. Viime viikkoina rokotukset ovat edenneet jälleen hitaammin, mikä on herättänyt maassa pelkoja helposti tarttuvan deltamuunnoksen leviämisestä.

Koska koronatartunnat ovat olleet nousussa, on syksyn liittopäivävaaleihin valmistautuvassa Saksassa keskusteltu siitä, miten kansaa saataisiin suostuteltua koronapiikille enemmän.

Keskiviikkona Saksassa kirjattiin yli 2 700 uutta koronavirustartuntaa ja edellisten seitsemän päivän aikana todettiin 15 tartuntaa 100 000:ta ihmistä kohden, maan terveysviranomaiset vahvistavat.

Saksassa halutaan välttää pakollisia koronarokotuksia

Toisin kuin esimerkiksi Ranskassa, on Saksassa toistaiseksi hylätty ajatus pakollisista rokotuksista esimerkiksi terveydenhoidon henkilökunnalle.

Viime viikolla liittokansleri Angela Merkel kehotti saksalaisia ottamaan koronarokotuksen, jotta tartunnat kääntyisivät laskuun.

Merkelin kansliapäällikkö vuorostaan väläytti mahdollisuutta, että Saksassa saatetaan asettaa uusia rajoituksia rokottamattomille.

Tällä hetkellä Saksassa pääsee esimerkiksi ravintoloihin, elokuvateattereihin ja urheilukatsomoihin tuoreella negatiivisella testituloksella tai jos on täysin rokotettu.

Spahn sanoi aiemmin heinäkuussa, että rokotetuilta ei aiota Saksassa vaatia täyttä koronasulkua, jos maassa nousee uusi epidemia-aalto.

Australian Sydneyn sulku jatkuu

Australiassa miljoonat Sydneyn suurkaupungin asukkaat joutuvat pysymään vielä kuukauden ajan pitkälti neljän seinän sisällä. Alueen useita viikkoja kestäneen koronasulun oli määrä päättyä perjantaina, mutta viranomaiset ovat ilmoittaneet jatkavansa sulkua neljällä viikolla.

Päätöstä perustellaan pahenevalla virustilanteella ja alhaisella rokotekattavuudella. Noin 25 miljoonan asukkaan Australiassa väestöstä on rokotettu noin 13 prosenttia.

Koronasulun aikana ihmiset saavat poistua kodeistaan vain liikuntaharrastuksen, välttämättömän työn, välttämättömien ostosten ja terveydellisten syiden vuoksi.

Viime viikkojen aikana poliisi on antanut sakkoja ihmisille, jotka ovat rikkoneet koronarajoituksia.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet lähes 180 uudesta tartunnasta, jotka on yhdistetty kesäkuun puolivälin tienoilla havaittuun tartuntaketjuun. Sydneyn rypäs on liitetty lentoyhtiöiden työntekijöitä kuljettaneeseen autonkuljettajaan, jolla todettiin tartunta.

Täysin rokotetut turistit pääsevät pian EU:sta ja USA:sta Englantiin ilman karanteenia

Koronavirusta vastaan täysin rokotetut turistit EU:sta ja Yhdysvalloista voivat matkustaa Englantiin ilman karanteenia ensi maanantaista lähtien. Asiasta uutisoi muiden muassa BBC .

Britannian liikenneministeri Grant Shapps kertoi, että uudet säännöt koskevat ihmisiä, jotka ovat saaneet Yhdysvalloissa ja EU:ssa hyväksyttyjä koronarokotteita.

Englantiin saapuvien on kuitenkin jatkettava koronatestejä ennen saapumista, minkä lisäksi heidän on tehtävä PCR-testi seuraavana päivänä Englantiin saapumisen jälkeen.

Keskiviikkona ei ollut BBC:n mukaan selvillä, tuleeko karanteenisääntöjen muutos voimaan Englannin lisäksi myös muilla Britannian alueilla.

Britannia aikoo lahjoittaa miljoonia rokotteita

Britannia aikoo lahjoittaa miljoonia koronarokoteannoksia Kansainyhteisön maihin ja Aasiaan. Britannian hallinto ilmoitti asiasta keskiviikkona.

Ulkoministeri Dominic Raab sanoi, että perjantaina käynnistyvä yhdeksän miljoonan rokotteen nopea toimitus menee esimerkiksi Keniaan, Jamaikaan ja useisiin Aasian maihin.

Pitemmällä aikavälillä Britannia on sitoutunut jakamaan sata miljoonaa koronarokotteen annosta Covax-ohjelman kautta ensi vuoden puoliväliin mennessä. Covax-ohjelmalla toimitetaan rokotteita koronavirusta vastaan köyhimpiin valtioihin.

Norja lykkäsi jälleen rajoitusten purkuaan

Norjan hallitus on lykännyt jälleen suunnitelmia maan pandemiarajoitusten keventämisestä. Syynä on huoli viruksen erityisen tarttuvan deltamuunnoksen leviämisestä.

Norja lykkäsi rajoitusten helpottamisen suunnitelmia myös heinäkuun alussa.

Nyt tehdyn päätöksen mukaan elokuun puolivälissä on edessä uusi arviointi siitä, voiko Norja edetä rajoitusten kevennyksissä. Harkittavaksi tulee muun muassa se, poistetaanko norjalaisten kotona käyvien vieraiden lukumäärää koskevat rajoitukset.

Norjan terveysministeri Bent Höie totesi, että on epävarmuutta sitä, miten deltamuunnos vaikuttaa infektioiden leviämiseen maassa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut