Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden varoittaa, että kyberisku voisi johtaa suurvaltasotaan

Yhdysvaltain ja Venäjän neuvottelijat tapasivat keskiviikkona Genevessä suljettujen ovien takana neuvotellakseen "strategisen vakauden" lisäämisestä maiden suhteissa. Joe Bidenin ja Vladimir Putin kesäkuun huipputapaamisessa sovituista keskusteluista ei ole missään vaiheessa odotettu suuria läpimurtoja.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan yhteydenpidon tavoitteen voi tiivistää ennustettavuuden lisäämiseen: ettei mitään yllättävää ja kielteistä tapahtuisi  – ja jos tapahtuu, sitä kyettäisiin vuoropuhelulla jotenkin hallitsemaan.

– Suhteet voivat pysyä, ja todennäköisesti pysyvätkin, hyvin kylminä ja huonoina, Aaltola ennustaa.

Biden laski omalta osaltaan odotuksia neuvottelujen alla, kun hän syytti Venäjää uusista yrityksistä sekaantua vaaleihin Yhdysvalloissa. Putinia Biden sanoi pitävänsä entistä vaarallisempana, koska vaikeuksissa oleva Venäjän johtaja tietää itsekin, että hänen johtamallaan valtiolla on "vain öljylähteitä ja ydinaseita, ei muuta".

Eurooppa voisi keskittyä enemmän Venäjään

Biden on jo aiemmin varoittanut Venäjään kyberhyökkäyksistä Yhdysvaltain kriittistä infrastruktuuria tai demokratian perusteita vastaan. Nyt hän muotoili asian tavalla, jota Aaltola luonnehtii "pelotepuheeksi".

– Jos päädymme jonkin suurvallan (world power) kanssa sotaan, oikeaan sotaan, jossa ammutaan, se on todennäköisesti seurausta suuria vaikutuksia aiheuttaneesta kyberhyökkäyksestä, Biden muotoili.

Venäjän lisäksi varoitus lienee suunnattu Kiinalle. Biden kuvaa varapresidenttinä useasti tapaamaansa Xi Jinpingiä johtajaksi, joka on erittäin vakavissaan pyrkimyksessä nostaa Kiina johtavaksi sotilaalliseksi ja talousmahdiksi.

Aaltolan mukaan Bidenin Yhdysvallat näkee Kiinan pääasiallisena vertaisvastustajanaan, ja Venäjän enemmän jonkinlaisena häiriötekijänä, jonka suhteen Euroopan liittolaiset voisivat tehdä enemmän. Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin esimerkiksi vihjasi tiistaina, että lentotukialuksen Etelä-Kiinan merelle lähettäneen Britannian sotilaallisista kyvyistä voisi olla enemmän hyötyä lähempänä kotinurkkia.

Tärkeä liittolaissuhde ajoi kaasuputken ohi

Aaltolan mukaan Venäjän intressissä saattaakin olla tuottaa sellaista strategista epävarmuutta, josta Yhdysvallat nimenomaan haluaisi eroon voidakseen keskittyä Kiinaan.

Tässä valossa voi nähdä myös Yhdysvaltain ja Saksan tuoreen sopimuksen, joka mahdollistaa Washingtonin inhoaman Nord Stream 2 -kaasuputken valmistumisen. Aaltola arvioi, että vaikutelma Putinin saamasta erävoitosta painoi Bidenin vaakakupissa lopulta vähemmän kuin Yhdysvalloille tärkeän Saksa-suhteen pelastaminen sekä Saksan sitouttaminen Ukrainan tukemiseen ja mahdollisiin energiapakotteisiin Venäjää vastaan.

Eikä Venäjän ehkä kannata juhlia liikaa, sillä EU:n suunnittelemat hiilitullit voivat pidemmän päälle iskeä myös venäläisen kaasunviennin kannattavuuteen, Aaltola muistuttaa.

Genevessä alkaneet neuvottelut keskittyvät muodollisesti aserajoituksiin ja -valvontaan. Tällä saralla Venäjän ja Yhdysvaltain aiemmista lukuisista sopimuksista on elossa enää Uusi Start -sopimus, jonka voimassaolon jatkaminen alkuvuodesta oli harvinainen valopilkku maiden suhteissa.

Uutta Startia tosin pidetään jo aikansa eläneenä, koska ydinaseet ovat kehittyneet eikä asearsenaaliaan kasvattanut Kiina kuulu sopimukseen.

---

Lähteenä myös AFP, New York Post, Financal Times