Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalajoen maastopalo leviää erittäin nopeasti latvapalona – tulipaloa on sammuttamassa noin sata ihmistä

Kalajoen maastopalo on päässyt karkaamaan rajoituslinjojen yli ja leviää erittäin nopeasti latvapalona, kertoi pelastuslaitos keskiviikkoiltana.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtajan Jarmo Haapasen mukaan tuli lähti leviämään nopeasti kolmeen eri suuntaan.

– Tälle päivällä osui meidän kannalta todella epäedulliset sääolosuhteet, eli puuskittaista tuulta, jonka suunta vaihteli, kertoo Haapanen STT:lle puoli kymmenen aikaan illalla.

Sammuttajia on Haapasen mukaan jouduttu evakuoimaan palorintaman alta, mutta hänen tiedossaan ei ole vaaratilanteita.

Sammutustöihin on keskiviikon aikana saatu paljon lisävoimia. Haapanen kertoo että huomisaamuksi on tulossa lisää sammuttajia.

– Niin sanottu vaihtoruletti toimii kohtuullisen hyvin ainakin seuraavan vuorokauden eteenpäin, kuvailee Haapanen.

Vaikea maasto ja sääolosuhteet ovat hankaloittaneet sammutusta

Haapasen mukaan alustava arvio paloalueen koosta on lähes 200 hehtaaria.

Vuonna 1970 Kalajoella koettiin yksi Suomen suurimmista metsäpaloista. Silloin Tyngällä ja Etelänkylällä paloi liki 1 600 hehtaaria metsää.

Nyt palo leviää sammuttamisen kannalta erittäin hankalassa maastossa. Turvepohjaisessa maastossa palo pureutuu syvälle. Haapasen mukaan alueella on hakkuuaukeita, hakkuujätettä ja pöllipinoja, jotka syttyessään levittävät paloa.

Alkuillasta Hätäkeskuslaitos antoi vaaratiedotteen Raution kylään terveydelle vaarallisen savun vuoksi.

Ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto sekä odottamaan tiedotetta vaaratilanteen päättymisestä. Hätäkeskuslaitos pyytää välttämään alueella liikkumista.

Pelastuslaitoksen mukaan kohteeseen on hälytetty runsaasti lisäresursseja ja sisäministeriölle on lähetetty pyyntö selvittää, mistä sammutukseen saataisiin lisää lentokalustoa.

Paloalueen lähistöllä oleva Destian tukikohta on määrätty evakuoitavaksi.

Siviilejä kehotetaan poistumaan

Ennen iltakahdeksaa Haapanen kehotti Twitterissä maastopaloalueen lähistöllä liikkuvia siviilejä poistumaan alueelta. Haapasen mukaan alue on rauhoitettava pelastusajoneuvoille.

Jo ennen palon leviämistä latvapaloksi sammutustöissä on ollut mukana lukuisten Jokilaaksojen pelastuslaitoksen yksiköiden lisäksi esimerkiksi Puolustusvoimien virka-apuosasto, sopimuspalokuntien henkilöstöä sekä muiden pelastuslaitosten henkilökuntaa. Sammutustöissä on mukana myös Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen helikopterit.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen päätoimista henkilökuntaa on määrätty vapailta ja lomilta töihin työaikalain mahdollistaman hätätyön nojalla.

Kalajoen kaupunki on järjestänyt työvoima-apuna henkilökunnastaan kootun ryhmän sammutustöihin.

Haapasen mukaan kaupungin henkilökunta tekee samanlaista sammutustyötä kuin pelastuslaitoksen työntekijä, mutta he eivät käytä Pelastuslaitoksen moottorikalustoa tai aja ajoneuvoilla, vaan työskentelevät kuokan, lapion ja paloletkun kanssa.

– Tietenkin asetetaan yhteyshenkilö meidän henkilökunnasta tällaisen joukon mukaan, sanoo Haapanen.

Ylivieskan kaupunki varautuu järjestämään majoitusta kaukaa tuleville apujoukoille.

Maastoa on palanut Kalajoella sunnuntaista saakka. Palon syttymissyystä ei ole tietoa, mutta alue, josta palo syttyi, on tiedossa.

Kalajoella on voimassa metsäpalovaroitus.