Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi epäilee, että keskisuomalainen mies on käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen jopa 200:aa lasta sosiaalisessa mediassa – nuorin tunnistettu uhri 8-vuotias

Sisä-Suomen poliisi epäilee nuorta keskisuomalaista miestä yhteensä yli viidestäkymmenestä sosiaalisessa mediassa tapahtuneesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisi on tunnistanut tähän mennessä 53 uhria, mutta epäilee, että uhreja saattaa olla jopa 200. Nuorin tunnistettu uhri on kahdeksanvuotias.

20-vuotiaan äänekoskelaismiehen epäillään esiintyneen sosiaalisessa mediassa alakouluikäisenä lapsena ja saaneen lapset lähettämään itsestään videoita, joissa he esiintyvät seksuaalisesti tai tekevät itselleen seksuaalisia tekoja. Kotietsinnässä miehen laitteilta löytyi yhteensä noin 2 000 videota lapsista.

Poliisi vaati torstaina epäiltyä vangittavaksi 25 törkeästä ja 26 perusmuotoisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä yli sadasta laittomaan kuvamateriaaliin liittyvästä rikoksesta. Mies on ollut vangittuna huhtikuusta lähtien.

Vangitsemisen perusteena olevat epäillyt rikokset ovat tapahtuneet elokuun 2019 ja tämän vuoden huhtikuun välillä.

Tutkinnanjohtaja Saara Asmundela sanoo, että epäilty on ollut kuulusteluissa yhteistyöhaluinen.

– On vastaillut kysymyksiin ja selvittänyt asiaa omasta näkökulmastaan. Hän ei ole suoranaisesti mitään kiistänyt, mutta kuulustelut ovat vielä hyvin alkuvaiheessa, Asmundela sanoo STT:lle.

Vain yksi rikosilmoitus

Tapaus tuli poliisin tietoon, kun vanhempi oli löytänyt yhdeksänvuotiaan lapsensa puhelimesta keskustelun, jossa lapsi puhui ystävilleen epäillystä. Kysyttäessä lapsi kertoi vanhemmalle, että epäilty oli pyytänyt häneltä kuvaa, jossa hän on ilman paitaa.

Poliisin mukaan toistaiseksi ei ole tullut ilmi, että kenenkään muun uhrin osalta olisi oltu yhteydessä poliisiin. Asmundela pitää huolestuttavana, että laajasta rikosepäilystä on tehty poliisille ainoastaan yksi rikosilmoitus.

Poliisi muistuttaa, että netissä ihmiset voivat esiintyä minä tahansa ja että kaikilla siellä ei ole hyvät aikeet. Asmundela sanoo tiedotteessa, että lapsi saattaa kokea tapahtumista syyllisyyttä ja häpeää eikä välttämättä tunnista joutuneensa rikoksen uhriksi.

– Siksi lapselta on hyvä päivittäin kysyä reaalimaailman kuulumisten lisäksi myös somen kuulumiset: mitä lapsi on siellä tehnyt, mitä sovelluksia käyttänyt sekä kenen kanssa ja mistä jutellut, Asmundela sanoo tiedotteessa.