Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Selvitys: Helsingin päättäjien oli liki mahdotonta ymmärtää Kruunusillat-hankkeen kokonaiskustannukset

Pormestari Jan Vapaavuori teetti selvityksen sen vuoksi, että Kruunusillat-hankkeen kustannusarvio on noussut kaupunginvaltuustolle vuonna 2016 esitetystä 430 miljoonasta eurosta lähes 800 miljoonaan euroon. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Helsingin Kruunusillat-hankkeen ulkopuolinen selvitys osoittaa pormestari Jan Vapaavuoren mukaan, että päättäjien on ollut varsinaisen päätöksenteon yhteydessä miltei mahdotonta muodostaa kattavaa kokonaiskuvaa hankkeen todellisista kustannuksista.

Vapaavuori teetti selvityksen sen vuoksi, että Kruunusillat-hankkeen kustannusarvio on noussut kaupunginvaltuustolle vuonna 2016 esitetystä 430 miljoonasta eurosta lähes 800 miljoonaan euroon.

– Jatkossa kaupungin tulee varmistaa, että valmistelu on pidemmälle vietyä ja kustannuksista on mahdollista tehdä täsmällisempi arvio ennen varsinaista päätöksentekoa. Tämä on ennen kaikkea demokraattisen päätöksenteon edellytysten vahvistamista, Vapaavuori painottaa tiedotteessa.

Konsulttiyhtiö KPMG :n tekemän selvityksestä ilmenee, että kustannusarvio- ja päätöksentekoprosessissa on useita kehitystarpeita.

– Selvityksen avulla haluttiin kartoittaa syyt merkittävään kustannusarvion ylitykseen ja välttämättömät kehitystarpeet, jotta tällaisilta tilanteilta jatkossa vältytään, Vapaavuori sanoo.

Selvityksen mukaan Kruunusillat-hankkeen toteutuspäätös on tehty yleissuunnitelmatasoisen kustannusarvion pohjalta, mikä on lähtökohtaisesti hyvin riskialtis ratkaisu enimmäishinnan ylittymisen näkökulmasta.

Ratkaisu voisi olla se, että tulevissa merkittävissä hankkeissa päätöksentekoprosessi voisi olla kaksivaiheinen siten, että ensin tehtäisi päätös suunnittelun jatkamisesta ja vasta myöhemmässä vaiheessa varsinainen toteutuspäätös.

Myös tiedonkulussa kaupunkiorganisaation sisällä on ollut puutteita, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet päätöksenteossa käytettävissä oleviin tietoihin.

Tarjouspyyntövaiheessa kustannusten nousu oli tiedossa

Kruunusillat-hanketta koskevan tarjouspyynnön julkaisuajankohtana kasvanut kustannusarvio on ollut selvityksen mukaan tiedossa. Näin olisi ollut perusteltua hyväksyttää kustannustaso kokonaisuutena uudelleen kaupunginvaltuustossa ennen hankintaan ryhtymistä.

– Kustannusylitykset vaivaavat säännönmukaisesti suuria joukkoliikenne- ja raidehankkeitamme. Vaikka nämä hankkeet ovat kestävän kaupunkikehityksen kannalta välttämättömiä, on pyrittävä parempaan tasapainoon myös investointien taloudellisen kestävyyden kanssa, Vapaavuori arvioi.

Kruunusillat-raitiotie yhdistää kymmenen kilometrin raitiotieyhteydellä Laajasalon ja Kalasataman Hakaniemeen.

Kruunusillat-raitiotien rakentaminen, siihen liittyvät vaiheistukset sekä enimmäishinnan korotus tulevat Helsingin kaupunginhallituksen sekä kaupunginvaltuuston käsittelyyn elokuussa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut