Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Uusien kaupungin- ja kunnanvaltuustojen toimikausi alkaa tänään, Yhdysvalloissa miljoonat ihmiset ovat vaarassa jäädä kodittomiksi, Moukarinheittäjä Krista Tervo ei saanut kolmella heitollaan tulosta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kasvavat koronaluvut uhkaavat urheiluseurojen toimintaa syksyllä - pelkona jo toinen menetetty ikäluokka

Kasvaneet koronaluvut ja niiden mukanaan tuomat rajoitukset uhkaavat urheiluseurojen ja -liittojen syksyn toimintaa ja sarjojen alkamista. Pelkona on jo toinen menetetty nuorten urheiluharrastajien ikäluokka.

Korona on vähentänyt nuorten urheiluharrastajien määrää seuroissa. Suomen Olympiakomitean jäsenjärjestöilleen tekemän koronakyselyn mukaan lisenssimäärät laskivat alle 18-vuotiaiden kohdalla 14 prosenttia, kun verrattiin vuoden 2021 maaliskuun loppua vuoden 2020 samaan ajankohtaan.

Yötyön terveyshaitat riippuvat vuorojen säännöllisyydestä ja omasta vuorokausirytmistä

Pitkään jatkuva yötyön tekeminen on yhdistetty moniin terveyshaittoihin, kuten sydän- ja verenkiertosairauksiin, rintasyöpään ja dementiaan. Mahdolliset vakavat haitat ovat yhteydessä muun muassa siihen, kuinka usein yötyötä tehdään ja miten työ on toteutettu, Työterveyslaitokselta kerrotaan.

Yötyön akuutteja ja hyvin yleisiä terveyshaittoja ovat väsymykseen, univaikeuksiin ja palautumiseen liittyvät ongelmat. Vähintään lieviä univaikeuksia on kahdella kolmesta kolmivuorotyöntekijästä. Unihäiriöiden riski on suurempi naisilla ja vanhoilla työntekijöillä.

Joensuun loukkaantunutta karhuemoa ei ole saatu kiinni, poliisi valmistelee emon lopettamispäätöstä ja etsii pennuille sijoituspaikkaa

Joensuussa liikkunutta, pienpetoraudoista loukkaantunutta karhuemoa ei ole saatu houkuteltua sitä varten viritettyyn häkkiin, kertoo Itä-Suomen poliisi STT:lle. Viikonlopun aikana poliisi aikoo valmistella päätöksen karhuemon lopettamisesta eläinsuojelullisista syistä. Samalla poliisi pyrkii löytämään emon neljälle pennulle sijoituspaikan, ettei pentuja tarvitsisi lopettaa.

Poliisi kertoo tiedustelevansa kaikista Suomen eläintarhoista, voisivatko ne ottaa karhunpennut hoitoonsa. Pennut ovat syntyneet alkuvuodesta eikä niiden uskota selviytyvän luonnossa ilman emoa.

Karhun nukuttamista varten poliisilla oli apunaan Luonnonvarakeskus, mutta sen asiantuntijat päättivät osuutensa perjantaina, kun karhuemoa ei tavoiteltuun määräaikaan mennessä saatu kiinni.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu alkaa

Elokuun alusta käynnistyy kokeilu lasten kaksivuotisesta esiopetuksesta, jonka myötä tuhannet viisivuotiaat lapset aloittavat esiopetuksen jo tänä vuonna.

Kokeiluun osallistuu arviolta 10 000 vuosina 2016–2017 syntynyttä lasta. Kokeilun tarkoituksena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja kehittää esiopetuksen laatua ja jatkuvuutta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun.

Kokeilussa mukana olevat kunnat on poimittu satunnaisotantana.

Uusien kaupungin- ja kunnanvaltuustojen toimikausi alkaa tänään

Uusien kaupungin- ja kunnanvaltuustojen toimikausi alkaa tänään.

Valtuustojen nelivuotinen toimikausi kestää toukokuuhun 2025.

Tänä vuonna valtuustokauden aloitus lykkääntyi, koska kuntavaalit siirrettiin koronapandemian vuoksi huhtikuusta kesäkuulle. Työnsä aloittaa nyt myös joukko uusia valtuutettuja, sillä 43,9 prosenttia valituista oli uusia.

Kesäkuun kuntavaalien äänestysprosentti oli 55,1. Puolueista eniten ääniä keräsi kokoomus.

Yhdysvalloissa miljoonat ihmiset ovat vaarassa jäädä kodittomiksi - koronapandemian vuoksi määrätty häätökielto päättyy tänään

Yhdysvalloissa miljoonat ihmiset ovat vaarassa jäädä kodittomiksi, kun koronapandemian vuoksi määrätty liittovaltion laajuinen häätökielto päättyy tänään. Samaan aikaan koronatartuntamäärät ovat olleet kasvussa ympäri maata.

Vuokralaisten auttamiseksi olisi edelleen varattuna liittovaltion rahoitusta miljardien dollarien edestä. Maan korkein oikeus antoi kuitenkin tuoreeltaan päätöksen, ettei Valkoinen talo voisi enää jatkaa häätökieltoa.

Presidentti Joe Biden on kyseisen päätöksen myötä kehottanut kongressia jatkamaan häätökieltoa. Republikaanit ovat kuitenkin estäneet demokraattien pyrkimykset jatkaa kieltoa syksyyn ja edustajainhuone jäi perjantaina kesälomille kieltoa jatkamatta. (Lähde: AFP)

Kanadassa mielenosoittajat vaativat tutkintaa maata järkyttäneiden hautalöytöjen jälkimainingeissa

Kanadassa sadat mielenosoittajat ovat vaatineet, että alkuperäisväestön lapsille tarkoitetusta sisäoppilaitosjärjestelmästä aloitettaisiin tutkinta tuoreiden hautalöytöjen jälkimainingeissa.

Maassa on tehty lyhyen ajan sisään jo ainakin neljä laajaa hautalöytöä, joissa on paljastunut yhteensä yli tuhat merkitsemätöntä hautaa alkuperäisväestön lapsille tarkoitettujen sisäoppilaitosten lähistöltä.

Lauantaisen mielenilmauksen olivat kutsuneet koolle kaksi vasemmistolaisen Uuden demokraattisen puolueen (NDP) parlamentaarikkoa.

NDP oli jo aiemmin heinäkuussa vaatinut, että pääministeri Justin Trudeaun hallinto nimittäisi erityissyyttäjän johtamaan puolueetonta tutkintaa sisäoppilaitoksista. (Lähde: AFP)

Suomalaisia tänään Tokiossa neljässä lajissa - Mäkelä kolmiloikan finaalissa, Tenkanen ja Tapper mitalilähdöissä

Suomalaisurheilijoita nähdään tänään Tokion olympialaisissa yleisurheilussa, golfissa, painissa ja purjehduksessa. Krista Tervo ja Silja Kosonen heittivät moukarin karsinnassa, joka alkoi Suomen aikaa kello 3.10. Kristiina Mäkelä hyppää kolmiloikan naisten finaalissa, joka alkaa Suomen aikaa kello 14.15.

Miesten olympiagolfin neljäs ja viimeinen kierros alkoi kello 1.30 Suomen aikaa. Kilpailussa 49. sijaa jakava Kalle Samooja lähti päätöskierrokselle kello 1.52. Sijaa 32. jakava Sami Välimäki starttasi kello 3.14.

Painija Elias Kuosmanen aloittaa urakkansa 130-kiloisissa kohtaamalla moninkertaisen arvokisamitalistin Iakobi Kajaian. Kuosmasen avausottelu on Suomen aikaa kello 5 alkavissa aamupaineissa.

Tuula Tenkanen purjehtii Laser radialissa, Kaarle Tapper Laserissa ja Sinem Kurtbay sekä Akseli Keskinen Nacra 17 -luokassa. Tenkanen ja Tapper ovat luokkiensa mitalilähdössä. Tenkanen on seitsemäntenä ja Tapper kymmenentenä. Kurtbay ja Keskinen suuntaavat sunnuntaihin 13. sijalta. Purjehduspäivä alkaa kello 6.05.

Moukarinheittäjä Krista Tervo ei saanut kolmella heitollaan tulosta ja finaalipaikka jäi haaveeksi

Moukarinheittäjä Krista Tervo ei etene naisten moukarinheiton finaaliin Tokion kesäolympialaisissa. Tervo jäi ilman tulosta. Ensimmäinen heitto lensi sektorin ulkopuolelle ja kaksi jälkimmäistä jäivät häkkiin.

Suomalainen heitti naisten karsinnan A-ryhmässä, jossa voiton vei Puolan Anita Wlodarczyk. Puolalainen heitti tulokseksi 76,99 metriä.

Emil Ruusuvuori hävisi välierissä aivan finaalipaikan kynnyksellä

Tennispelaaja Emil Ruusuvuori hävisi välierissä aivan finaalipaikan kynnyksellä Atlantan ATP-turnauksessa.

Suomalainen vei voiton ensimmäisessä erässä, mutta vauhtia ei riittänyt enää kahteen seuraavaan. Yhdysvaltalaispelaaja Brandon Nakashima sinetöi miesten kohtaamisessa otteluvoiton erin 3–6, 6–4, 6–3.

Ruusuvuori oli ottelua ennen maailmanlistalla sijalla 78 ja Nakashima sijalla 115. Suomen Tennisliiton tiedotteen mukaan suomalainen tulee kuitenkin nousemaan hienon otteluviikon myötä sijalle 69, mikä on tähän mennessä hänen uransa korkein sija.

Välieräpaikka oli 22-vuotiaan Ruusuvuoren uran toinen ATP-kiertueella.