Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konepaja- ja metsäyhtiöt takoivat keväällä hulppeita tuloksia

Suomaiset konepaja- ja metsäyhtiöt paransivat tuloksiaan lähes poikkeuksetta huhti-kesäkuun tuloskaudella. Tilauskirjat vahvistuivat, mikä luo odotuksia entistä paremmasta tulevaisuudesta.

– Kansantalouden kannalta on hyvä asia, että vienti on lähtenyt vetämään, arvioi Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Hänen mukaansa uusien tilausten kasvu on merkinnyt sitä, että yritysten tilauskannat ovat palautumassa koronaa edeltävälle tasolle.

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo, että taustalla on koronan väistyminen taloudessa.

– Globaali talous kasvaa historiallisen kovaa, hän kuvaa.

Vilénin mukaan yritysten tilanteen paranemiseen vaikuttaa myös massiivinen elvytys Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Monet yhdysvaltalaiset suuryritykset tekevät historiansa parhaat tulokset.

– Olemme palanneet huipputuloksiin, ja tänä vuonna mennään isossa kuvassa niiden ylikin. Maailmantalouden nopea kasvu nostaa kaikkia veneitä, Vilén sanoo.

Monilla konepajayhtiöillä valtaosa tuotannosta tapahtuu ulkomailla, ja niiden tarjoamat palvelut ovat globaaleja. Sen sijaan metsäteollisuus nojaa vahvasti kotimaiseen tuotantoon.

– Toki kansainvälisesti toimivissa yrityksissä osa tuotannosta tehdään ulkomailla, mutta Suomikin pääsee siitä osaltaan hyötymään. Suunnittelu ja pääkonttoripalvelut ovat kuitenkin Suomessa, ja sitä kautta tulee työtä ja tuloa myös tänne, Kostiainen muistuttaa.

Hänen mukaansa yritysten toipuminen koronakuopasta on alkanut näkyä nopeasti parantuneessa työllisyydessä.

– Joillakin aloilla alkaa olla työvoimapulaakin. Yritykset raportoivat, että osaavan työvoiman saatavuus on yksi kasvun esteistä tällä hetkellä, Kostiainen kertoo.

Metso Outotec kertoi tilausten vahvasta kasvusta

Keskiviikkona huhti-kesäkuun tuloksensa julkaissut Metso Outotec kertoi vahvasta kasvusta saaduissa tilauksissa. Nousua oli peräti 43 prosenttia vuoden takaisesta.

Tuloksen puolesta Metso Outotec on kuitenkin poikkeus. Oikaistu liiketulos laski huhti-kesäkuussa 131 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 139 miljoonasta eurosta. Oikaistu liiketulos sisältää aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden poistot ja arvonalentumiset.

Liikevaihto pysyi miljardin euron tasolla.

Aiemmin osavuosituloksistaan kertoneista konepajayrityksistä Kone ylsi odotuksia parempaan tulokseen. Voitto nousi ja saadut tilaukset kasvoivat 16 prosenttia.

Myös Wärtsilän voitto parani, ja tilauskertymä lisääntyi 14 prosentilla. SSAB teki kaikkien aikojen tulosennätyksensä. Valmetin tilausluvut olivat vahvat.

Cargotecin saamat tilaukset kasvoivat ennätykseen. Konecranes sai niin ikään aiempaa selvästi enemmän tilauksia. Yhdistymistä suunnittelevat yhtiöt paransivat myös tuloksiaan.

Kaikilla kolmella suurella metsäyhtiöllä meni lujaa

Kaikilla kolmella suurella metsäyhtiöllä toinen vuosineljännes sujui mainiosti. Valtaosa metsäyhtiöiden arvonlisästä jää Suomeen, koska raaka-aine on kotimaista.

UPM kaksinkertaisti vertailukelpoisen liikevoittonsa, kun myyntihintojen nousu ylitti kustannusten nousun. Loppuvuodesta yhtiö odottaa vielä vauhdikkaampaa.

Myös Stora Enso tuplasi operatiivisen liikevoittonsa. Metsä Group ylsi suhteellisesti vieläkin parempaan, sillä yhtiön vertailukelpoinen liiketulos nousi 2,5-kertaiseksi vuoden takaisesta.