Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalajoen maastopalon leviämisriski on pienentynyt – syttymisalue on tuulivoimalatyömaalla, syttymissyytä selvitetään pelastuslaitoksen ja poliisin yhteistyönä

Pohjois-Pohjanmaan Kalajoella pitkään jatkuneen maastopalon leviämisen riski on yhä pienentynyt. Sammutustöiden arvioidaan kuitenkin jatkuvan ainakin kuluvan viikon ajan, kertoo Jokilaaksojen pelastuslaitos tiedotteessa.

Maan pinnalla ei ole yksittäisiä palopesäkkeitä, mutta syvemmällä maassa on yhä kuumuutta, pelastuslaitos kertoo. Tilannetta luonnehditaan vakaaksi, koska ympäröivä metsä on sateiden jäljiltä kosteaa.

Pelastuslaitoksen ja poliisin tutkijat ovat alkaneet tutkia maastopalon syttymissyytä eilen, kertoo pelastuspäällikkö Pekka Räty STT:lle.

– Tässä on suhteellisen tarkasti tiedossa syttymiskohta, koska on silminnäkijähavaintoja siitä, mistä savua tuli ensin, kertoo Räty.

Rädyn mukaan palon sammutustyöt päästiin aloittamaan nopeasti savuhavainnon jälkeen.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtajan Jarmo Haapasen mukaan palon syttymisalue on tuulivoimalatyömaan sisällä. Hän arvioi alueen olevan noin 20–30 metriä kertaa 20–30 metriä.

Räty kertoi STT:lle keskiviikkona illalla, että tähän mennessä tutkijoille ei ole syntynyt käsitystä palon syttymissyystä.

Syttymispaikan tutkimisen lisäksi selvitystöihin kuuluu silminnäkijöiden haastattelua.

Aurinko- ja tuulivoimayritys Neoenin Suomen maajohtaja Jerri Loikkanen kertoi STT:lle aiemmin keskiviikkona, että tuulivoimalatyömaalla on tehty maansiirtotöitä, kuten tieverkostoja ja kaivuutöitä.

– Ei mitään sähkötöitä tai muuta, missä käsitellään tulta, hän sanoo.

"Tämä on ollut aika helkkarinmoinen maasto sammuttaa"

Kuivatusojien vedenpintaa on saatu nousemaan neljän rakennetun padon avulla, ja näin sammutusvettä saadaan myös läheltä pienitehoisimmilla pumpuilla.

Loppuviikosta sään odotetaan jatkuvan poutaisena. Tuulisuus voi nostaa kytöjä turveperäisestä maasta.

– Sanotaanko näin, että tämä on ollut aika helkkarinmoinen maasto sammuttaa, pelastusjohtaja Haapanen kuvaili aiemmin keskiviikkona.

Torstaille pelastustoimen henkilöstöä on varattu 50–60 ihmistä sammutustehtävää varten.

– Huomisen jälkeen varmaan vähennetään (henkilöstöä), jos ei ihmeitä tapahdu, kertoo Räty.

Viikonloppuna aluetta on tarkoitus vaan vartioida mahdollisen uudelleen syttymisen varalta.

Viimeisimmän mittauksen mukaan paloalueen koko on 293 hehtaaria.