Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusia koronatartuntoja tänään 752, rokotukset ovat alkamassa 12–15-vuotiailla, ravintoloille uusia rajoituksia sunnuntaina

Suomessa todetaan tänään 752 uutta koronatartuntaa. Koko maan ilmaantuvuusluku on nyt 135 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana. Koronakuolemia on kirjattu tähän mennessä 984.

Kuolleisuus on toistaiseksi hyvin matalalla tasolla kasvaneista tartuntamääristä huolimatta. Tiedot ilmenevät materiaalista, jota esitellään sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekatsauksessa.

Tilaisuudessa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi kuullaan katsaus rokotustilanteesta.

Voit katsoa koosteen tilaisuudesta alla olevasta kuvakkeesta.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi infossa, että koronarokotukset ovat alkamassa 12-15-vuotiailla. Asetus tulisi voimaan ensi maanantaina. Esityksen mukaan näiden rokotusten järjestämisvastuussa ovat kunnat, jotka itse päättävät järjestetäänkö rokotukset massarokotuspisteellä vai kouluterveydenhuollossa.

Hallitus käsittelee tänään myös uusia ravintolarajoituksia. Ne tulisivat voimaan ensi sunnuntaina puolen yön aikaan. Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu päättyisi kello 23 ja ravintolat pitäisi sulkea kello 00. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu loppuisi kello 22 ja ravintolat suljettaisiin kello 23. Leviämisvaiheen alueilla rajoitus koskisi myös terasseja.

Muuntuneiden koronavirusten aiheuttamia tapauksia on ilmoitettu yhteensä 11 588. EM-jalkapallokisat eivät yksinään selitä deltamuunnoksen kasvua tai epidemian kiihtymistä, sillä kehitys alkoi jo ennen kisoja.

Koronarokotteiden suojateho deltamuunnoksen aiheuttamaa oireista infektiota vastaan ensimmäisen annoksen jälkeen 35 prosenttia, toisen annoksen jälkeen 79 prosenttia.

Koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on ensimmäisen annoksen jälkeen 80 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 96 prosenttia, oli aiheuttajana alfa- tai deltamuunnos.

STM:n tiedotteesta ilmenee, että uusien koronatapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikon aikana. Viikolla 30 (26.7.-1.8.) uusia tapauksia todettiin yhteensä 4 574, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 2 925.

Koronatestejä tehtiin valtakunnallisesti noin 117 600. Positiivisten näytteiden osuus oli 3,9 prosenttia. Yli kolmasosa kaikista tartunnoista todettiin 20-29–vuotiailla.

Covid-19-tapausten kahden viikon ilmaantuvuus on nyt 135 sataatuhatta asukasta kohden. Tehollisen tartuttavuusluvun arvio on 1,35-1,40, mikä kertoo epidemian kasvusta edelleen. Ulkomailta tuotujen tartuntojen osuus oli viime viikolla noin kuusi prosenttia. Karanteeniin asetettiin 8304 henkilöä.

Useat alueet raportoivat tartunnanjäljityksen ruuhkautumisesta ja viiveistä eristysten ja karanteenien asettamisessa. Vain 52 prosentissa tapauksista tartunnanlähde saatiin selvitettyä. Jäljitykseen kuormitusta aiheuttavat voimakkaasti kasvaneet tartuntamäärät ja henkilöstöpula. Jäljittäjät eivät aina saa tartunnan saaneilta ja altistuneilta kaikkia tarvittavia tietoja muista mahdollisesti altistuneista.

Tartuntaketjujen selvittäminen on hankalaa, jos paikalla olijoita ei pystytä nimeämään. Asianosaisten on lain mukaan autettava viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudatettava heidän ohjeitaan, jotta tartuntaketjujen muodostuminen saadaan katkaistua viiveettä.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on kasvanut. Suomessa noin 66 prosenttia väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen ja täyden suojan, eli kaksi rokoteannosta, on saanut 36 prosenttia väestöstä. Sairaalahoitoa tarvitsevissa korostuvat tällä hetkellä valtakunnallisesti katsottuna nuoret aikuiset ja rokottamattomat potilaat. Erikoissairaanhoidon kuormitus on kasvanut viimeisen viikon aikana.

Koronapotilaita oli keskiviikkona sairaalahoidossa yhteensä 95, joista perusterveydenhuollon osastoilla 11, erikoissairaanhoidon osastoilla 69, ja teho-osastoilla 15 potilasta.