Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myanmarin erotettu YK-lähettiläs varoitti epäillystä joukkomurhasta

Myanmarin erotettu YK-lähettiläs Kyaw Moe Tun on lähettänyt YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille kirjeen, jossa hän kertoo Myanmarin luoteisosasta Sagaingin alueelta löytyneen 40 ihmisen ruumiit.

Kyaw Moe Tunin mukaan Myanmarissa helmikuussa vallan kaapannut sotilasjuntta olisi vastuussa joukkomurhasta. Juntta on kiistänyt joukkomurhaväitteet.

Uutistoimisto AFP ei ole pystynyt varmentamaan joukkomurhaväitettä, koska syrjäisen alueen verkkoyhteydet ovat olleet poikki.

Sotilasjuntan erottama YK-lähettiläs kirjoittaa kirjeessään, että Myanmarin armeijan sotilaat olisivat kiduttaneet ja tappaneet 16 miestä Kanin kylän ympäristössä 9. ja 10. heinäkuuta välisenä aikana. Sen jälkeen noin 10 000 ihmistä pakeni alueelta. Lisäksi 13 ruumista löydettiin alueelta sen jälkeen, kun paikalliset separatistit ja Myanmarin joukot ottivat yhteen 26. heinäkuuta. Lisäksi 28. heinäkuuta tapettiin 11 miestä, joiden joukossa oli myös 14-vuotias poika.

Kyaw Moe Tun toisti kirjeessään vaatimuksen, että Myanmar on asettava kansainväliseen aseidenvientikieltoon ja lisäksi kansainvälisen yhteisön on aloitettava kiireisesti humanitaarinen operaatio maassa.

YK-lähettiläs ei suostu eroamaan

Sotilasjuntta erotti Kyaw Moe Tunin tehtävästään pian vallankaappauksen jälkeen, mutta lähettiläs ei ole suostunut jättämään paikkaansa. Juntta päätti erottaa lähettilään päivä sen jälkeen, kun tämä oli YK:n yleiskokouksessa kehottanut maata palaamaan siviilihallintoon. YK pitää Kyaw Moe Tunia yhä Myanmarin virallisena YK-lähettiläänä.

Juntta kaappasi vallan siviilihallinnolta tämän vuoden helmikuun alussa. Se ilmoitti viime sunnuntaina jatkavansa vallassa vielä kaksi vuotta. Juntan komentaja Min Aung Hlaing kertoi televisiolähetyksessä, että maan poikkeustila päättyisi elokuussa 2023, minkä jälkeen maassa voidaan järjestää demokraattiset vaalit.

Vallankaappaus on ajanut Myanmarin sekasortoiseen tilaan. Maassa on puhjennut sotilasvaltaa vastustavia mielenosoituksia, joita juntta on tukahduttanut väkivaltaisesti. Mielenosoituksissa on saanut surmansa yli 900 ihmistä.