Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreikassa ja Turkissa taistellaan edelleen liekkejä vastaan – kyliä evakuoitu jättipalojen tieltä

Ennätyksellisessä lämpöaallossa kärvistelevässä Kreikassa pelastajat yrittävät edelleen saada kahta valtavaa paloa hallintaan. Toinen paloista riehuu lähellä Olympiaa ja toinen Evian saarella.

Olympiakisojen syntysijoilla Olympiassa lähes 200 pelastustyöntekijää, kymmeniä paloautoja, useita helikoptereita ja sammutuslentokone pyrkivät hillitsemään paloa lähellä arkeologista aluetta. Liekit ovat jo tuhonneet ainakin parikymmentä taloa.

Yleensä Olympia on tähän aikaan vuodesta täynnä turistien vilinää. Nyt se sekä useita lähialueiden kyliä on evakuoitu.

Saman verran pelastajia on töissä Evialla, jossa ainakin 150 taloa on jo tuhoutunut. Lisää evakuointeja oli uutistoimisto Anan mukaan tehty vielä torstaiaamuna.

Ana kertoo, että sammutustöitä ovat tänään haitanneet kovat tuulet sekä sankan savun aiheuttama huono näkyvyys.

Pelastuslaitos on ollut sammuttamassa yli 90:tä paloa kuluneen vuorokauden aikana. Myös edeltävän vuorokauden aikana paloja oli yhteensä yli sata.

Pelastustoimesta vastaava varaministeri Nikos Hardalias kuvaili tilannetta toimittajille "titaanien taisteluksi" ja sanoi vaikeimman olevan vielä edessä.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että ilmastokriisi lisää maastopalojen määrää sekä kasvattaa niiden voimakkuutta.

Turkissa liekit uhkaavat hiilivarastoa

Naapurimaa Turkki kärsii niin ikään pahimmista paloista ainakin vuosikymmeneen. Kuolonuhreja on tullut useita, ja lisäksi turistien suosimilla alueilla etelässä satoja ihmisiä on evakuoitu.

Turkissa yksi paloista on uhannut voimalaitosta, jossa on varastoituna tuhansia tonneja hiiltä. Satoja kyläläisiä on evakuoitu rannikkovartioston veneillä.

Paikallisviranomaisten mukaan kaikki räjähtävät kemikaalit ja muut vaaralliset materiaalit on siirretty pois, mutta vielä on olemassa riski, että liekit leviävät hiilivarastoon.

Muutamat iäkkäät asukkaat ovat kieltäytyneet poistumasta, vaikka tuhansia ihmisiä on viety pois sekä maitse että vesiteitse.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin edustajan mukaan palo ei tiettävästi ole aiheuttanut vakavia vahinkoja voimalaitoksen tärkeimpiin yksiköihin.

Ei ilmastonmuutos vaan ilmastouhka

Keskiviikkoiltana Kreikassa oli edelleen yli sata paloa. Turkissa paloja on heinäkuun lopun jälkeen syttynyt lähes 200, ja niistä yli kymmenen oli vielä voimissaan keskiviikkoiltana.

EU:n alainen ilmastonmuutostietopalvelu Copernicus on kertonut, että heinäkuu oli tänä vuonna Euroopan mittaushistorian toiseksi kuumin. Kreikan Hardalias sanoi aiemmin tällä viikolla, että alueella riehuvien palojen raivokkuus on osoitus siitä, että enää ei puhuta ilmastonmuutoksesta vaan ilmastouhasta.

Paikalliset päättäjät pitävät maiden johtajien toimia riittämättöminä ja ovat vedonneet viranomaisiin lisäapua saadakseen. Erdogania on arvosteltu siitä, että tämä on ollut joko hidas tai haluton ottamaan vastaan ulkomaista apua sen jälkeen kun kävi ilmi, ettei Turkilla ole toimivia sammutuslentokoneita.