Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ravintolarajoitukset tiukkenevat, "nikotiininuuskan" takavarikot lisääntyivät viime vuonna räjähdysmäisesti, ulkomailta adoptoitujen lasten kiintymyssuhdeongelmat ovat yleisiä

Ravintolarajoitukset tiukkenevat kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla

Tänään tulee voimaan uusia ravintolarajoituksia huonontuneen koronavirustilanteen vuoksi.

Leviämisvaiheen alueilla anniskelu loppuu kello 22 ja kiihtymisvaiheen alueilla kello 24.

Leviämisvaiheen alueita ovat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kymenlaakso sekä pääkaupunkiseutu eli Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Kiihtymisvaiheen alueita ovat Satakunta, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Karjala, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Kainuu sekä Uudenmaan maakunta pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta.

Leviämisvaiheen alueilla ravitsemisliikkeet saavat olla auki kello 23:een ja kiihtymisvaiheen alueilla puolilleöin.

Nikotiinipussien eli "nikotiininuuskan" takavarikot lisääntyivät viime vuonna räjähdysmäisesti, Tullin mukaan rikostutkintoja aloitetaan lähes päivittäin

Nikotiinipussien eli niin sanotun nikotiininuuskan takavarikot lisääntyivät viime vuoden aikana räjähdysmäisesti, käy ilmi Tullin takavarikkotilastoista.

Kun vuonna 2019 Tulli teki yhteensä 19 nikotiinivalmistetakavarikkoa, viime vuonna yksin nikotiinipusseja koskevia takavarikoita oli yli 900. Tämän vuoden tietoja nikotiinivalmistetakavarikoista ei ole vielä saatavilla.

Takavarikot koskevat tuotteita, joissa nikotiinia on annosta kohden yli neljä milligrammaa. Yli neljämilligrammaisten tuotteiden hankkiminen ilman reseptiä on lääkerikos. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo, että rikosilmoituksia kirjataan lähes päivittäin. Tutkintoja on niin myyntiin tähtäävästä tuonnista kuin omaan käyttöön tarkoitetuista tilauksista.

Ulkomailta adoptoitujen lasten kiintymyssuhdeongelmat ovat yleisiä ja normaaleja

Ulkomailta adoptoitujen lasten kiintymyssuhdeongelmat ovat yleisiä, mutta häviävät lähes kaikilta jo puolessa vuodessa. Neljän vuoden kuluttua adoptiosta kiintymyssuhteen ongelmia ei ole enää sen enempää kuin valtaväestössäkään.

Ulkomailta adoptoitujen lasten kehitystä on seurattu Turun yliopiston FinAdo-tutkimuksessa.

Käytöshäiriöitä ulkomailta adoptoiduilla ei ole tutkimuksen perusteella merkittävästi enempää kuin muillakaan lapsilla. Sen sijaan oppimisvaikeuksia ja kielenkehityksen ongelmia heillä on selvästi enemmän kuin suomalaislapsilla keskimäärin.

Rapujen tainnuttamiseen toivotaan menetelmää, jonka kaikki voisivat hyväksyä

Parhaillaan meneillään oleva ravustuskausi on tuonut jälleen puheenaiheeksi ravun kokeman kivun.

Suomen eläinsuojelu ry:stä sanotaan, että rapujen keittäminen elävältä on nykytiedon perusteella epäeettistä. Liiton mukaan kuluttajalle eettisempi vaihtoehto on rapujen ostaminen pakasteina.

Muutoin kuolleiden rapujen keittämistä ja syömistä ei suositella bakteeririskin takia. Markkinoilla olevat sähkötainnuttimet eivät ole ainakaan toistaiseksi helposti kuluttajien saatavilla.

Harrastajapuoli toivoo, että rapujen tainnuttamisessa käyttöön saataisiin yleisesti hyväksytty menetelmä.

Hajanaisia sateita luvassa maan keskiosiin

Etelä-Suomea eilen piiskannut sadealue on siirtynyt pohjoisemmaksi ja muuttunut samalla hajanaiseksi, Ilmatieteen laitos kertoo.

Hajanaisia sateita on luvassa maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Puuskaisesta tuulesta varoitetaan Etelä-Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että tuulenpuuskat voivat puhaltaa jopa 15 metriä sekunnissa.

Pohjois-Koreassa tuhansia ihmisiä evakuoitu rankkasateiden aiheuttamien tulvien alta

Pohjois-Koreassa tuhansia koteja on vaurioitunut ja noin 5 000 ihmistä evakuoitu rankkasateiden aiheuttamien tulvien vuoksi, kertoo maan valtiollinen uutiskanava KCTV.

KCTV:n kuvissa näkyy kattojaan myöten tulvavedessä olevia taloja sekä vaurioituneita siltoja. Myös viljelysmaat ovat kärsineet tuhoja, mikä on huolestuttavaa ruokapulasta jo entuudestaan kärsivässä maassa.

Viime kuussa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö ennusti, että Pohjois-Koreassa tullaan tänä vuonna kärsimään "ankarasta laihasta kaudesta", sillä ruokapula on noin 860 000 tonnia. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Nicaraguan tulevat presidentinvaalit ovat menettäneet kaiken uskottavuutensa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Nicaraguan marraskuussa järjestettävät presidentinvaalit ovat menettäneet kaiken uskottavuutensa.

Blinken kommentoi vaaleja sen jälkeen, kun perjantaina Nicaraguan vaalilautakunta esti maan vaikutusvaltaisimman oppositiopuolueen osallistumisen marraskuun vaaleihin. Vaaleissa puolue olisi tähdännyt istuvan presidentti Daniel Ortegan syrjäyttämiseen.

Blinken sanoo lausunnossaan, että viimeisimmät epädemokraattiset, autoritaariset toimet – joita ajaa Ortegan pelko vaalitappiosta – ovat viimeinen isku Nicaraguan mahdollisuuksille vapaisiin ja reiluihin vaaleihin. (Lähde: AFP)

Kenian Eliud Kipchogelle maratonin olympiakultaa

Kenian Eliud Kipchoge on juossut maratonin olympiakultaa. Kilpailu juostiin Sapporossa Hokkaidon saarella varhain aamulla. Kipchoge juoksi matkan ajassa 2.08.38.

Toiselle sijalle juoksi Alankomaiden Abdi Nageeye ja kolmanneksi Belgian Bashir Abdi. Toisena maaliin juossut Nageeye jäi Kipchogen vauhdista runsaalla minuutilla.

Kultamitalisti Kipchoge sai kultamitalin kaulaansa myös Riossa vuonna 2016. (Lähde: AFP)

Korjattu 2. sähkettä klo 19.05: takavarikkotilasto pitää sisällään ainoastaan tuotteet, joissa nikotiinia on annosta kohden yli neljä milligrammaa, ei grammaa kohden.