Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikki Hämäläinen (1966–2021) – Energinen, urheilullinen ja seurallinen kauppaneuvos johti edestäpäin

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen on kuollut. Hän menehtyi kotonaan Mikkelissä 55-vuotiaana.

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja, kauppaneuvos Heikki ”Heke” Hämäläinen kuoli yllättäen sairauskohtaukseen lauantaina illalla kotonaan Mikkelissä. Hän oli kuollessaan 55-vuotias.

Hämäläinen teki pitkän uran S-ryhmässä, viimeksi Etelä-Savossa osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtajana vuodesta 2007. Lisäksi hän toimi muun muassa Hiihtoliiton liittovaltuuston puheenjohtajana vuodesta 2017.

Hämäläisen kuolemasta uutisoi ensin Yleisradio. Osuuskauppa Suur-Savon hallintoneuvosto puheenjohtaja Martti Lokka vahvistaa tapahtuneen Länsi-Savolle.

Lokka kuvailee Hämäläistä täysin poikkeukselliseksi toimitusjohtajaksi. Hämäläinen oli hänen mukaansa myös vahva maakunnallinen vaikuttaja, joka teki töitä paitsi osuuskaupan myös koko maakunnan hyväksi taloudessa, urheilussa ja kulttuurissa.

Lokan mukaan kaikkea Hämäläisen tekemistä leimasi energisyys ja liikunnallisuus.

– Hän johti edestäpäin, eikä pelännyt kohdata ihmisiä. Hän arvosti omia työntekijöitä ja läheisiä, Lokka kuvaa.

Missään vaiheessa ei jäänyt epäselväksi, mistä hän oli lähtöisin.

Heikki Laukkanen

Hämäläinen oli räiskyvä persoona, joka huomattiin, missä hän liikkuikin.

Hän oli myös intohimoinen liikkuja. Rakkain laji oli hiihto, jossa hän itsekin nuorena kilpaili kansallisella tasolla.

Esimerkiksi Sulkavan soudut olivat hänelle yksi kesän vakiotapahtumista. Hän itse kuvasi soutuja Facebook-päivityksessään jokavuotiseksi terveystarkastukseksi.

Lokka muistuttaa, että Hämäläinen ei ollut pelkkä maakunnallinen vaikuttaja. Esimerkiksi S-ryhmässä hän toimi vuosien varrella monissa keskeisissä tehtävissä koko kaupparyhmää kehittämässä.

Etelä-Savossa hän oli mukana myös esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlien ja Tanhuvaaran urheiluopiston kehittämisessä.

Muista tehtävistä Lokka nostaa esiin myös Hämäläisen roolin Lähi-Tapiola Savo-Karjalan kehittämisessä heti sen perustamisesta lähtien. Hämäläinen toimi yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Heikki Hämäläinen oli kotoisin Juvalta ja korosti mielellään juvalaisia juuriaan.

– Missään vaiheessa ei jäänyt epäselväksi, mistä hän oli lähtöisin, sanoo Juvan entinen kunnanjohtaja ja Hämäläisen perheystävä, kunnallisneuvos Heikki Laukkanen.

Laukkanen tunsi Hämäläisen vuosikymmenien ajan. Hän luonnehtii Hämäläistä hyvin energiseksi, urheilulliseksi ja elämänhaluiseksi ihmiseksi, jonka seurassa ei ollut koskaan ikävää.

– Miehessä oli virtaa!

Laukkasen mukaan Hämäläisellä oli valtava halu saada aikaiseksi asioita ja kova kilpailuvietti niin työssä kuin urheilussa. Kun hän sai numeron rintaan, niin mentiin tosissaan.

Laukkanen muistaa Hämäläisen valoisana persoonana, jonka kanssa oli aina mukava heittää huulta.

– Harvoin näki, että hänellä oli suru puserossa. Heikille oli luonteenomaista myös tietty arkisuus ja epämuodollisuus. Hän ei hienostellut. Myös työyhteisössä hän oli mukana kädet savessa ja henkilöstön keskellä, eikä konttorissa, valojen takana piilossa.

Urheilumuseon johtaja Jukka-Pekka Vuori teki Hämäläisen kanssa yhteistyötä Hiihtoliiton asioissa. Vuori toimi liiton puheenjohtajana 2013–2017.

– Järkytys ja yllätys oli suuri, kun aamulla kuulin uutisen, Vuori sanoo.

– Se pysäytti erityisesti siksi, että olemme samaan ikäluokkaa. Ei tästä elämästä koskaan tiedä, mitä tapahtuu.

Vuori muistaa Hämäläisen intohimoisena urheiluihmisenä, jolle etenkin maastohiihto oli sydämen asia. Hän kuvailee Hämäläistä aktiiviseksi ja avoimeksi ihmiseksi, johon oli helppo ottaa kontaktia. Tausta liike-elämässä toi ymmärryksen myös urheilun kaupalliseen puoleen.

– Heikki ei ollut mikään mikromanageeraaja vaan ymmärsi isot linjat.

– Häneen tyylinsä tuntui usein spontaanilta, mutta siinä oli taustalla aina logiikka, Vuori sanoo.

– Sitä joskus mietin, että kun hänellä oli niin monta rautaa tulessa, että miten hän ehtii siihen kaikkeen.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 11.15 ja 11.50 ja 12.05. Lisätty Vuoren kommentit 15.12.

Lue myös: Suur-Savon Hämäläinen: Jos olisi huippupaikka, rakentaisin Mikkeliin uuden Prisman – Tonttitarjontaa seulotaan koko ajan

Lue myös: Suur-Savon hiihdon nokkamiehellä Heikki Hämäläisellä riittää luottoa hiihtopiireissä – "Nykypäivän maailmassa jatkuvuus ei ole pahasta"

Talousjohtaja Ari Miettinen valittiin osuuskauppa Suur-Savon virkaa toimittavaksi toimitusjohtajaksi