Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Uusi ennätys päiväkohtaisissa tartunnoissa – pk-seudulla rajoitukset kiristyvät

THL:n projektipäällikkö Anna Katz puhuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatilannekatsauksessa Helsingissä 12. elokuuta 2021. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT , Riikka Minkkinen

Tänään on raportoitu 1 024 uutta koronatartuntaa, kertoi projektipäällikkö Anna Katz Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotustilaisuudessa. Kyseessä on uusi ennätys päiväkohtaisissa tartunnoissa.

Katzin mukaan 20–29-vuotiailla todetaan nyt selvästi eniten tartuntoja.

THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös, että positiivisten koronatulosten osuus testatuista on 3,8 prosenttia. Seurantajaksolla 2.–8.8. tehtiin noin 133 000 koronavirustestiä ja niistä noin 5 000 oli positiivisia. Noin 90 prosenttia kaikista uusista koronatapauksista on deltavarianttia.

Katz selitti tartuntojen suurta määrää sillä, että ihmiset käyvät testeissä eniten alkuviikosta, jolloin suurimmat päiväkohtaiset tartuntalukemat raportoidaan usein viikon puolivälin tienoilla.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 9 832 tartuntaa, mikä on 4 225 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa yli 115 000.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 177, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 101.

THL:n tietojen mukaan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä selkeästi suurin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 286. Luvut ovat pyöristettyjä.

Yli 40 prosenttia kansasta on täysin rokotettuja

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,77 miljoonaa ihmistä eli 67,9 prosenttia Suomen väestöstä, kertoo THL. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä lähes 21 000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 40,4 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 2,24 miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 55 000:lla.

THL:n mukaan täysi rokotesarja, eli kaksi rokoteannosta, suojaa erittäin hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja sekä virusmuunnoksia vastaan. Väestön korkea rokotuskattavuus vähentää tehokkaasti sairaalahoidon ylikuormittumisen riskiä.

– Onkin erityisen tärkeää, että omat rokoteannokset otetaan ajallaan, jotta epidemian vakavilta vaikutuksilta, kuten sairaalahoitoon joutuvien ja koronaan liittyvien kuolemien määrän lisääntymiseltä, vältytään, THL painottaa tiedotteessaan.

Karanteenimääräyksiä lähes 10 000

Seurantajakson aikana määrättiin karanteeniin yhteensä 9 880 ihmistä. Kaikista koronavirustapauksista 23 prosenttia löytyi henkilöiltä, jotka oli jo määrätty karanteeniin.

Osuus on suunnilleen sama kuin kahdella edellisellä viikolla. THL:n mukaan karanteeniin asetettujen suuri määrä voi näkyä ensi viikolla kasvavina tartuntamäärinä.

Uusien kuoleman tapausten määrä on vähentynyt

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on Suomessa kuollut nyt 995 ihmistä. Uusien kuolemantapausten määrä on vähentynyt, vaikka tartuntamäärät ovat olleet nousussa.

– Se, mikä on huomionarvoista, on, että kuolleisuus on hyvinkin matalalla tasolla kasvaneista tartuntamääristä huolimatta. Verrattuna kevääseen 2020 tautiin on menehtynyt huomattavasti vähemmän ihmisiä tartuntatapauksiin verrattuna, Katz sanoi.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että tartunnat painottuvat nuoreen väestöön. Vanhemmissa ikäluokissa, joissa on hyvä rokotuskattavuus, tartuntoja ei THL:n mukaan juurikaan ole. Sairaalahoitoa tarvitsevissa korostuvat tällä hetkellä valtakunnallisesti katsottuna nuoret aikuiset ja rokottamattomat potilaat.

Koronapotilaita oli keskiviikkona sairaanhoitopiirien oman ilmoituksen mukaan sairaalahoidossa yhteensä 83, joista perusterveydenhuollon osastoilla 14, erikoissairaanhoidon osastoilla 50 ja teho-osastoilla 19 potilasta.

– Sairaalakuormituksen kasvu ja sen kehitys on tasaantunut, mutta perusterveydenhuolto on edelleen hyvin kuormittunutta, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola.

– Tartunnanlähteistä valtakunnallisesti on pystytty selvittämään reilu puolet, mikä osaltaan kuvastaa tilannetta perusterveydenhuollossa. Resurssihaasteita on, Pohjola jatkaa.

Hänen mukaansa tapausten selvitystyössä on myös tullut vastaan haastavia ja monimuotoisia tapauksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitivät tänään torstaina kello 10 tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi kuultiin katsaus rokotustilanteesta.

Tilannekatsauksessa olivat mukana osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja johtaja Pasi Pohjola STM:stä sekä projektipäällikkö Anna Katz THL:stä.

Lisäksi tilaisuudessa tehtiin katsaus rajoituspäätöksistä. Katsauksen piti ylijohtaja Merja Ekqvist Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut