Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suolistosyöpien seulonta otetaan käyttöön valtakunnallisesti – lisäksi kohdunkaulan syövän seulontoja laajennetaan 65-vuotiaisiin

Suolistosyöpien seulonta otetaan käyttöön valtakunnallisesti ensi vuoden alusta lähtien, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Antti Autio / STT

Suolistosyöpien seulonta otetaan käyttöön valtakunnallisesti ensi vuoden alusta lähtien, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Samalla kohdunkaulan syövän seulontoja laajennetaan.

Suolistosyövän seulonta otetaan käyttöön asteittain kaikille 56–74-vuotiaille. Seulonta toteutetaan kahden vuoden välein.

Kohdunkaulan syövän seulontoja laajennetaan 65-vuotiaisiin, kun nyt seulonnat ovat päättyneet useimmissa kunnissa 60-vuotiaiden ikäryhmään. Valtakunnallisella asetuksella kaikki 65-vuotiaat pääsevät seulontoihin asuinpaikasta riippumatta.

Suolistosyöpäseulonta aloitetaan ensi vuonna 60–68-vuotiaille miehille ja naisille. Seulonta laajenee ikäryhmittäin niin, että vuonna 2031 kaikki 56–74-vuotiaat ovat mukana.

STM:n mukaan suolistosyöpää seulotaan Euroopassa laajalti. EU suosittelee jäsenmailleen seulontojen järjestämistä.

Vaikuttavuudesta selkeätä tutkimusnäyttöä

Ministeriö tähdentää, että syöpäseulonnoilla on mahdollista havaita syövän esiasteita ja löytää syöpä varhaisvaiheessa. Sekä kohdunkaulan syövän että suolistosyövän seulontojen vaikuttavuudesta on selkeää tutkimusnäyttöä.

Suomessa suolistosyöpien seulontaa on pilotoitu kahdessatoista kunnassa viimeisen kahden vuoden aikana.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut