Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Uusi tutkimus: Pfizerin rokotteen kyky estää deltamuunnoksen tartunta vain 42 prosenttia

Moderna-rokotteessa pudotus rokotteen tehossa tartuntoja vastaan ei ollut yhtä iso.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan löydetty todisteita siitä, että rokotteiden suoja vakavaa tautia vastaan olisi merkittävästi vähentynyt deltamuunnoksen vuoksi. Arkisto/Marita Itävuori
Riikka Minkkinen

Riikka Minkkinen

Sunnuntaina julkaistu vertaisarvioimaton yhdysvaltalaistutkimus kertoo, että Pfizerin rokote voi olla vähemmän tehokas kuin Modernan rokote koronaviruksen deltavarianttia vastaan.

Tutkimuksessa verrattiin Modernan ja Pfizerin rokotteen tehokkuutta tammikuusta heinäkuuhun 2021.

Modernan rokotteen teho infektiota vastaan putosi vuoden alun 86 prosentista 76 prosenttiin heinäkuussa, jolloin deltavariantti oli dominoiva.

Samalla ajanjaksolla Pfizerin rokotteen tehokkuus infektiota vastaan oli pudonnut 42 prosenttiin 76 prosentista.

Axiosin mukaan on epäselvää, ovatko tulokset seurausta rokotteen tehon laskusta ajan mittaan, alentuneesta tehokkuudesta deltaa vastaan vai molempien yhdistelmästä.

– Tällä hetkellä käytössämme olevan datan perusteella kyseessä on molempien tekijöiden summa, sanoi tutkimuksen johtava tutkija Venky Soundararajan.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan löydetty todisteita siitä, että rokotteiden suoja vakavaa tautia vastaan olisi merkittävästi vähentynyt deltamuunnoksen vuoksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut