Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ministeri Sarkkinen esittää ohjelmaa sosiaali- ja terveysalan houkuttelevuuden parantamiseksi – palkkaukseen toivotaan muutosta: "Sote-alan ammattilaiset eivät elä kiitoksella eivätkä kutsumuksella"

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen (vas.) mukaan sote-alan ongelmien ratkomiseen tarvitaan poikkihallinnollisia toimia. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen / STT

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) esittää poikkihallinnollista ohjelmaa sosiaali- ja terveysalan houkuttelevuuden parantamiseksi.

Sarkkisen mukaan alan työhyvinvointi on heikoissa kantimissa ja työntekijöistä on huutava pula.

– Koko yhteiskuntaa koskettavan sosiaali- ja terveysalan työhyvinvointikriisin ratkaiseminen edellyttää poikkihallinnollisia toimia. Siksi sote-sektorin työvoiman saatavuuden varmistamiseksi ja alan houkuttelevuuden parantamiseksi tarvitaan poikkihallinnollinen ohjelma, Sarkkinen sanoi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa.

Omat lisähaasteensa alalle tuottavat sote-uudistuksen myötä tulossa olevat muutokset.

– Sote-sektorille ja tuleville hyvinvointialueille tarvitaan myös laadukasta ja osaavaa johtamista, jotta sote-uudistuksen myötä tulevat organisaatiouudistukset onnistuvat, Sarkkinen sanoi.

Alan palkkatasoa on Sarkkisen mukaan sote-uudistuksen myötä alueellisesti harmonisoitava.

– Sote-alan ammattilaiset eivät elä kiitoksella eivätkä kutsumuksella, Sarkkinen sanoo.

Sote-alan työhyvinvointia voidaan Sarkkisen mukaan lisätä muun muassa sillä, että työntekijät voivat osallistua työvuorojen suunnitteluun, mikä mahdollistaa työn ja perhe-elämän paremman yhteensovittamisen. Myös omaa ammattitaitoa pitää Sarkkisen mukaan voida kehittää.

Sarkkinen peräänkuuluttaa myös koulutuspoliittisia ratkaisuja tukemaan uusien työntekijöiden koulutusta.

– Tämä kansallinen kriisi on otettava vakavasti, ja tarvittavat toimet on saatava nopeasti liikkeelle eri hallinnonalojen tiiviissä yhteistyössä, Sarkkinen painotti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut