Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nuorisosäätiön ex-puheenjohtaja tuomittiin maksamaan miljoonakorvaukset

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Nousiainen toimi yhtiöjärjestyksen ja huolellisuusvelvoitteen vastaisesti Lahdessa vuonna 2014 tehdyissä kiinteistökaupoissa, jotka aiheuttivat Nuorisosäätiön yhtiöille yli seitsemän miljoonan euron tappiot. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

STT

Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on tuomittu maksamaan miljoonaluokan vahingonkorvaukset Vaparatalot -yhtiölle. Vaparatalot on Nuorisosäätiön entisen tytäryhtiön Pääskynpesien perillinen.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Nousiainen toimi yhtiöjärjestyksen ja huolellisuusvelvoitteen vastaisesti Lahdessa vuonna 2014 tehdyissä kiinteistökaupoissa, jotka aiheuttivat Nuorisosäätiön yhtiöille yli seitsemän miljoonan euron tappiot.

Käräjäoikeuden ratkaisusta kertoi ensin Yle.

Oikeuden ratkaisu on annettu kesäkuun 18. päivänä. Kyseessä on yksipuolinen tuomio, eli Nousiainen ei ole vastannut kanteeseen määräajassa eikä saapunut käräjäoikeuteen.

Vahingonkorvauskanne koskee Nousiaisen lisäksi viittä muuta henkilöä, jotka ovat kiistäneet kanteessa esitetyt vaatimukset. Korvauksia on vaadittu yhteisvastuullisesti. Jutussa on ollut valmisteluistunto toukokuussa.

Vahingonkorvaussummat ovat yhteensä noin 7,7 miljoonaa euroa.

Yksipuolisesta tuomiosta ei voi valittaa. Sen sijaan on mahdollista hakea takaisinsaantia. Jos takaisinsaantia ei haeta oikeudenkäymiskaaren mukaisella tavalla, yksipuolinen tuomio jää pysyväksi.

Rikosepäilyjä syyteharkinnassa

Perttu Nousiaista ja Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa epäillään muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Heidän epäillään käyttäneen keskustataustaista Nuorisosäätiötä oman tai lähipiirin edun tavoitteluun.

Kun tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavalle Nuorisosäätiölle valittiin uusi johto, säätiön kassa oli tyhjä. Rahaa oli nykyjohdon mukaan hävinnyt yli 40 miljoonaa euroa entisen johdon aikana.

Sekä Haaro että Nousiainen ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä oman edun tavoitteluun tai rikoksiin.

Osa rikosepäilyistä on nyt syyteharkinnassa, osa vielä keskusrikospoliisin tutkittavana.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut